1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kovan linjan miehiä Iranin ydinohjelman neuvottelijoihin

Marraskuussa syntyi historiallinen sopu Iranin ydinohjelmasta. Jotkut arvostelijat Iranissa ovat kuvanneet neuvotteluprosessia "myrkkymaljaksi".

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Iran on vahvistanut ryhmäänsä ydinohjelmaneuvotteluissa uusilla jäsenillä. Presidentti Hassan Rouhanin vetämään ryhmään nousee ilmeisesti kovan linjan konservatiiveja vastauksena arvostelulle, jonka mukaan Iran on antanut liiaksi periksi länsivalloille.

Ryhmän kokoonpanomuutoksesta kertoneet uutistoimistot Fars ja Mehr eivät ilmoittaneet uusien jäsenien nimiä. Toimistot sanoivat, että tällä haavaa neuvostoon kuuluu edustajia "kaikista vallanhaaroista sekä muita korkea-arvoisia henkilöitä".

– Asiat eivät menneet mielemme mukaan ensimmäisellä kierroksella, niin kuin olisi pitänyt, sanoo kovan linjan kansanedustaja Ismaeil Kowsari uutistoimisto Mehrin mukaan.

Iran ja kuusi suurvaltaa saavuttivat läpimurron Iranin ydinohjelman neuvotteluissa Genevessä marraskuussa. Sopimuksen mukaan Iran rajoittaa uraanin rikastamista ja vastineeksi sen talouspakotteita lievennetään puoleksi vuodeksi. Sopua pidetään ensimmäisenä askeleena kohti kattavaa pysyvää ratkaisua.

Länsi epäilee, että Iran havittelee ydinasetta. Iran puolestaan vakuuttaa, että sen ydinohjelman tavoitteet ovat yksinomaan rauhanomaisia.

Marraskuun merkkipaalusta on jatkettu neuvotellen yksityiskohdista. Viimeksi pöydän ääreen käytiin maanantaina, minkä jälkeen molemmat osapuolet ovat kertoneet lähentyneensä.

Jotkut arvostelijat Iranissa ovat kuvanneet neuvotteluprosessia "myrkkymaljaksi". Kovan linjan edustajat katsovat, että hallitus on tehnyt liikaa myönnytyksiä eikä ole saanut Sveitsissä tarpeeksi vastalahjaksi. Kuitenkin ajatollah Ali Khamenei – jolla on viimeinen sana kaikkiin valtiollisiin kysymyksiin – on antanut tukensa neuvotteluryhmälle ja kutsunut sen jäseniä "vallankumouksen pojiksi".