Ainakin 150 koiraa ampaisi pakoon ilotulitusrakettien pauketta

Vuoden vaihde on ollut koirakarkureiden osalta viime vuosia vilkkaampi. Pakosalla on myös kissoja.

Kotimaa
Nappe-koira tutkailemassa ilotulitteiden roskia Fallkullassa uudenvuodenpäivänä Helsingissä keskiviikkona 1. tammikuuta.
Markku Ulander / Lehtikuva

Vuoden vaihde on ollut koirakarkureiden osalta monin verroin viime vuosia vilkkaampi. Suomen Löytöeläinapu ry:n mukaan tänä vuonna rakettien pauketta säikähtäneitä koiria on ollut heidän tietojensa mukaan karussa ainakin 150, kun esim. viime vuonna ilmoituksia karkulaisista tuli alle sata.

- Suuri osa raketteja pelästyneistä pakomatkalaisista on jo kotiutunut, mutta edelleen on kymmenittäin koiria karkumatkalla ja muutamia kissoja lisäksi, toteaa yhdistyksen tiedottaja Maija Ankkuri.

Yhdistyksellä on karkurit.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla ohjeet siitä, miten karkumatkalla olevaa koiraa kannattaa ottaa kiinni.

- Yksin liikkuvaa koiraa ei saa huudella. Koira pakenee jopa tutun ihmisen kutsua. Se on niin sanotusti varpaillaan ja sen adrenaliinitaso on noussut. Tuoksuvalla ruualla voi yrittää houkutella ja paimenkoirien kanssa voi kokeilla loukkaantuneeksi tekeytymistä, Ankkuri sanoo.

Useimmat lemmikkinsä kadottaneet ilmoittavat Ankkurin mukaan katoamisesta liian myöhään löytöeläintarhaan. Kadonnut saattaa olla jo tallella, kun sitä vielä etsitään.

Karkurit.fi -sivustolta löytyvät myös Suomen löytöeläintarhojen yhteystiedot. Joissakin kunnissa myös poliisi ottaa kiinni ja toimittaa löytöeläintarhoihin kadonneita lemmikkejä. Myös facebookissa on ilmoiteltu kadonneista ja löytyneistä koirista.