Kari Väänänen valmistelee elokuvaa lapsuutensa Kemijärvestä

Näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen  valmistelee kokoillan elokuvaa omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Elokuva on kolmen pojan seikkailutarina, joka sijoittuu Väänäsen lapsuus- ja nuoruuskaupunkiin Kemijärvelle.

kulttuuri
ohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä Kari Väänänen.
Jorma Korhonen / Yle

- Elokuva on draamallinen dokumentti, eli siinä liikutaan ihan aidoissa miljöissä, hän sanoo.

Kari Väänäsen ideoiman, käsikirjoittaman ja ohjaaman Taivaan tulet -televisiosarjan viimeinen osa nähtiin keskiviikkona. Samaan aikaan televisioesityksen kanssa ohjelmaa seurattiin yleisöesityksenä suurelta kankaalta Kemijärven kulttuuritalossa. 200-paikkainen sali oli tupaten täynnä. Ohjelman jälkeiset kättentaputukset jatkuivat ja jatkuivat.

Kari Väänänen on tyytyväinen aikaansaannokseensa. Taivaan tulet saavutti miljoonayleisön. 36-osasista sarjaa esitettiin Yle TV2:ssa kuusi vuotta.

- Kyllähän tässä nyt on hieman tyhjä olo, mutta ei toimeton, hän lausahti.

Toistaiseksi vapaa ja työtön

Väänänen sanoo jäävänsä toistaiseksi työttömäksi freelanceriksi, mutta väläyttää, että verkkoja on toki vedessä. Miehen päässä ja jo osin paperillakin muhii aiheet kolmesta pitkästä elokuvasta. Yksi niistä on draamadokumentti hänen omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan Kemijärvellä.

- Kahden parhaan lapsuuskaverini kanssa olemme asioita muistelleet ja käyneet vanhoilla seikkailupaikoilla. Kyllä sieltä yhden elokuvan ainekset löytyvät, hän naurahtaa.

Väänästä harmittaa, että hänen ykköshaaveensa Lappiin sijoittuvasta historiallisesta elokuvasta hieman tökkii.

- Sen piti lähteä tuotantoon, mutta eipäs vain. Elokuva kertoo lappilaisten uskonnollisesta käännyttämisestä kuningatar Kristiinan aikana.

Väänäsen kolmas aihe sijoittuu kylään, josta naiset ovat lähteneet. Jääneet ovat vain peräkamarin pojat ja vanhat ukot.

Alkoi seitsemän vuoden karanteeni

Taivaan tulet -draamaa tehtiin neljä tuotantokautta ja sarja päätettiin lopettaa. Väänästä se tietysti harmittaa, sillä tarinoita olisi piisannut enempäänkin. Ja katsojiakin sarja kiinnosti. Loppuun asti se saavutti lähes

miljoonayleisön ja oli television katsotuin draamaohjelma,

- No... Miksi se loppui? Sen asian olen jo moneen kertaan puinut ja itselleni selvittänyt. Loppui kun loppui.

Tuleeko joskus lisää?

- Tietysti, jos Yle niin suo, mutta epäilen, Vänä sanoo.

Kari Väänäsen kädet on sidottu seitsemän vuoden karanteenilla. Hän sanoo, että Ylen ja hänen välinen sopimus estää häntä seitsemän vuotta millään tavalla itse hyödyntämästä Taivaan tulia, käyttämästä sen aihetta ja henkilöhahmoja.

- Pitää vielä selvitellä, onko se todella noin, hän pohtii.

Mihinkä sitä kotoa lähtisi?

Taivaan tulet -televisiosarja toi seitsemän vuotta sitten Kari Väänäsen takaisin lapsuuskaupunkiinsa Kemijärvelle. Perhe asettui asumaan paritalon toiseen päähän järven rannalle.

- Täällä olemme ja pysymme. Tämä on kotimme. Mihinkä sitä kukaan kotoa lähtisi?

Viime kesänä Väänäset rakensivat rantasaunan ja se on lopullinen lukko Kemijärvellä pysymiselle.

- Rantasaunaa ei jätetä, hän pamauttaa ponnekkaasti.