1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Naiskoomikot saavat olla ronskimpia kuin miehet - Siskonpeti-sarja ei tee poikkeusta

Suomalaiset naiskoomikot voivat vitsailla nykyisin ronskimmin kuin miehet. Tutkijan mukaan naisten tekemä huumori on yleistynyt 2000-luvulla. TV2:ssa alkaa tänään uusi sketsisarja Siskonpeti, jossa tunnetut naiskoomikot vitsailevat esimerkiksi naiseudella ja sukupuolieroilla.

Niina Lahtinen, Sanna Stellan, Krisse Salminen ja Pirjo Heikkilä.
Ville Vedenpään haastattelussa Siskonpeti-sarjan Pirjo Heikkilä ja Niina Lahtinen.

Siskonpeti-sarjan idea sai alkunsa tyttöjen illan jälkeisenä aamuna Riihimäellä Niina Lahtisen kotona keittiönpöydän ääressä. Ideoimassa olivat Lahtisen lisäksi stand up -koomikkona tunnettu Pirjo Heikkilä, tuottaja Julia Jokinen sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Dahlman, jotka olivat tuttuja YleLeaks-ohjelman kautta.

Mukaan näyttelijöiksi ja käsikirjoittajiksi otettiin Krisse Salminen ja Sanna Stellan. Säveltäjäksi hankittiin Katja Lappi ja mahtuipa mukaan kaksi miesnäyttelijääkin Joonas Nordman sekä Jarkko Niemi.

Sketsisarjan käsikirjoitusta tehtiin ryhmätyönä. Pirjo Heikkilän mukaan käsikirjoittaminen oli aluksi hankalaa.

- Kun ei ole käsikirjoittaja ammatiltaan, niin kyllä siinä tuli välillä lyötyä päätä koneeseen. Mutta kun on kirjoittanut itselleen materiaalia ennenkin, niin se auttoi.

Sarjan esikuvana on ollut brittiläinen vuosituhannen vaihteessa tehty sketsisarja Ponille kyytiä.

- Meidän työnimihän oli, että BBC teki sen paremmin. Ollaan hyvin tietoisesti mainittu esikuvana Ponille kyytiä -sarja, Heikkilä sanoo.

Naiset tekevät sen ronskimmin

Suomen televisiossa on nähty aiemminkin naisten tekemiä huumorisarjoja kuten Kätevä emäntä (2004-2012) ja Kumman kaa (2003-2005). Naisten tekemä huumori on lisääntynyt 2000-luvulla esimerkiksi stand up -komiikan yleistyttyä.

Kulttuurintutkija Anu Korhonen Helsingin yliopistosta on perehtynyt huumorin historiaan. Hänen mukaansa naisten tekemässä huumorissa korostuvat etenkin sukupuolierot. Naiset haluavat myös osoittaa, että he voivat käyttäytyä yhtä huonosti kuin miehet.

- Kun naisilta kysytään, mistä huumorista he tykkäävät, niin he sanovat, että sellaisesta tavallisesta tilannekomiikasta. Mutta kyllähän naiset myös nauttivat siitä, että niitä perinteisiä sukupuolirajoja saa rikkoa, Anu Korhonen sanoo.

Naiset voivat tänä päivänä olla huumorissaan jopa ronskimpia kuin miehet.

- Naiset ovat aika kärkkäitä kritisoimaan sitä, kun miehet kertovat naisista vitsejä. Naisilla on tällä hetkellä paljon suurempi tila vitsailla sekä naisista että miehistä. Miehet saa esittää aika typerinä ja nahjuksina ja huonossakin valossa, Korhonen sanoo.

Mutta miksi naiskoomikot ovat lyöneet läpi vasta nyt?

- Kansainvälisestikin on huomattu, että naisilta voi tulla jotain uutta. Se on varmaan sellainen markkinointijuttukin tällä hetkellä, että naiskoomikot tekevät jotain sellaista, mitä aikaisemmin ei ole voitu nähdä, Korhonen arvelee.    

Havaintoja omasta arjesta

Siskonpeti-sarjassa nauretaan naisille ja vähän miehillekin. Sketseissä liikutaan arkisissa tilanteissa kotona, töissä ja ystävien seurassa. Käsikirjoittajat tekivät havaintoja ympäristöstään ja sketsiaiheita löytyi myös omasta elämästä.

Niina Lahtinen laittoi myös itsensä peliin ja kirjoitti sketsejä omasta täydellisyyteen pyrkivästä käyttäytymisestään. Siitä on saanut osansa myös Pirjo Heikkilä.

- Mentiin kerran kaverin paatille ja vein sinne kuivia karjalanpiirakoita ja Niina oli tuonut sinne Skagen-leipäainekset, Heikkilä muistelee.

Siskonpeti-sarjan naiskuva on tekijöiden mukaan jopa kohtuuton.

- Olemme lähteneet liioitteluun. Emme ole ehkä oikeasti olla niin hysteerisiä, neuroottisia, väkivaltaisia, katkeria ja kohtuuttomia. Olemme ottaneet ominaisuuksia ja sitten liioitelleet niitä, sanoo Lahtinen.

- Mutta ihana katsoa niitä, että kun tajuaa, että herran jumala onneksi mä en ookaan ihan tollanen, Heikkilä lisää.