Kolikkojemmassa muhii usein yllätys

Lähes joka huushollissa on kippoja ja kuppeja, joihin tuppaa kertymään kolikoita. Kun pikkurahajemmat sitten lasketaan saattaa loppusumma hämmästyttää. Suurenkin potin on voinut säästää ikään kuin vahingossa.

Kotimaa
Euron kolikoita peltipurkin pohjalla
Karkkirasiallinen kolikoita painoi kilokaupalla ja laskukoneen loppusumma oli Yle Keski-Suomen toimittajillekin aikamoinen yllätys.

Suomalaisissa on kolikkojen kerääjiä joka lähtöön. Yksi jemmaa auton lokeroihin parkkirahoja, toinen pistää purkkiin kaikki euroa pienemmät roposet ja aika monella on vielä ihan perinteinen säästöpossukin, johon sujautetaan euroja ja senttejä pahan päivän varalle tai vaikkapa lapsen tilin pesämunaksi.

Yle Keski-Suomen toimittaja kokosi kotoaan muutaman vuoden kolikkojemmat ja lähti kookkaan karkkirasian kanssa kolikkolaskurin luo.

Etukäteisarvailujen mukaan rahaa oli kasassa 180-200 euroa, mutta tavaratalosta löytyneen koneen laskema loppusumma yllätti: kolikkokertymä olikin yli 300 euroa.

Kukkaroa kevennetään

Sijoituspäällikkö Marja Ikonen Keski-Suomen Osuuspankista kertoo, että lompakon keventäminen kaikkein pienimmistä kolikoista kippohin ja kuppeihin on varsin yleistä ja myös säästöpossuja on edelleen käytössä.

Monissa pankeissa säästöpossurahojen laskettaminen hoituu itsepalveluna koneella tai rahat toimitetaan tiskiltä laskentakeskukseen, josta summa sitten siirretään halutulle tilille.

Sitähän sanotaan, että sentissä on miljoonan alku.

Sijoituspäällikkö Marja Ikonen

- Meilläkin kolikoitten laskeminen on muuttunut. Säästöpossujen rahat otetaan pankissa vastaan, mutta ne lähetetään laskentakeskukseen laskettavaksi ja noin viikko siitä kun rahat on noudettu pankista, tulevat ne asiakkaan tilille, kertoo Ikonen.

Pieniä käteissummia voidaan Ikosen mukaan yhä laskea ja kirjata tilille pankin tiskilläkin. Kolikkoja lajittelevat ja laskevat koneet ovat hänen mukaansa varsin luotettavia.

- Eroja käsin laskettujen ja koneen laskemien välillä on hyvin harvoin.

Possussa voi uinua matkakassa

Ikonen kertoo, että vuodenvaihteen tienoilla kilisevien rahojen tuojia on jopa tavallista taajempaan.

- Monesti vuodenvaihteessa siivotaan komeroiden nurkkia ja tyhjennellään possuja, niin tämä näkyy sitten pankeissakin. Tuntuu, että ihmiset heittävät pieniä kolikoita sivuun lompakosta ja ne tuodaan sitten jossain vaiheessa tilille.

Kolikoita pullistelevassa säästöpossussa voi helposti olla kasassa esimerkiksi jonkinlaisen reissun rahat.

- Kyllä muutama sata euroa on hyvinkin yhdessä possussa, jos sinne on laitettu yhden ja kahden euron kolikoitakin. Lapsena on itsekin tullut säästettyä possuun. Aina kun sai markan tai jonkun pennin, niin kyllä sen säästöpossuun laittoi ja possun tyhjentäminen pankissa oli aina jännittävä hetki, muistelee Ikonen.

Vaikka erityisesti viiden ja kymmenen sentin kolikoita ei kourakaupalla mielellään rahakukkarossa kanneta, niin rahaahan nekin ovat.

- Mitenkäs sitä nyt sanotaan, että sentissä on miljoonan alku. Viisi- ja kymmensenttisistäkin saattaa äkkiä kertyä parikymmentäkin euroa. Ne jää helposti pussin pohjalle ja kun niitä ryhtyy laskemaan, niin sieltähän löytyy isokin summa rahaa.

Jos ja kun kodin kolikkojemmat kasvavat kovin suuriksi, ne kannattaa kantaa lasketettavaksi ja tilille turvaan.

- Varmaan kannattaa aika ajoin niitä kantaa pankkiin ja kerralla isompi määrä. Ainahan se tuntuu, jos vaikka matkarahoista iso osa on säästettynä, summaa sijoituspäällikkö.