yle.fi-etusivu

Ahvenprofessori Paasonen: "Vasta helmikuun alussa tarvitaan karvahattua"

Kutuahvenen selkäevästä ennustava Matti Paasonen lupaa tammikuuksi talvista säätä. Ilma pakastuu 11. päivän jälkeen, mutta kovat pakkaset iskevät ensimmäisen kerran vasta tammi-helmikuun vaihteessa.

ilmiöt
Matti Paasonen vähälumisella tienpientareella.
Matti Paasonen ihmettelee lämmintä ja sateista talvea.YLE / Mika Aro

- Talvista säätähän se lupaa tammikuuksikin, mutta sateet on vähäisiä. Eikä vesisadetta, vaan lumisadetta on se pieni sademäärä, joka tammikuussa tulee. Joulukuun sademäärä oli niin suuri, että lunta ei voi tulla enää paljon.

Paasosen mukaan pakkasta ja lumisateita saadaan tarkalleen ottaen tammikuun 11. päivän jälkeen.

- Alussa on lauhempaa, mutta kun mennä helmikuuhun, niin pitää jo ottaa karvahattu. Ennustuksen mukaan kovia pakkasia on kolme jaksoa, mutta ne on lyhyitä, sanoo Paasonen.

Poikkeuksellinen talvi muistuttaa 1970-luvun alusta

Syksyn ja alkutalven aikana Etelä-Savon yli ovat pyyhkäisseet Eino- ja Seija-myrskyt sekä Raakelin päivän puhuri. Paasosen mukaan myrskyt on tältä talvelta nähty.

- Mutta kovia tuulia on, kun sää alkaa kylmenemään. Onhan syksyllä aina ollut myrskyjä, mutta ei niin kovia kuin nyt, että 30 m/s ja ylikin.

Talvi on ollut muutenkin poikkeuksellinen.

- Vuonna 1972 tai -73 oli vastaavanlainen juttu, että oli lämmintä ja vettä satoi. Kyllä tämä poikkeavaa on. Kun katsoo maailman säätäkin, niin lumisateet on menneet ihan päinvastaisille alueille kuin missä ne on perinteisesti olleet.

Joulukuun pieleen mennyt ennuste on tuonut palautetta

Paasonen ennusti, että joulukuussa olisi ollut pääosin pakkasta ja jouluna lunta 25 cm. Mönkään meni, ja sen on saanut Paasonen kuulla.

- Mäntyharjun torilla on vielä miehen korkuinen lumikasa. Joku kaveri oli sanonut, että siihen on laitettava lappu, että "ei saa koskea, ne on Matin lumia". Kun ennuste osuu paikalleen, niin kukaan ei virka mitään, mutta aijai kun se ei osu, niin sitten tulee palautetta!

Joulukuun ennusteessa heitti eniten lämpötila, sillä sateita joulukuussa saatiin.

- Jos se olisi lumena tullut, niin lunta olisi 35 cm. On tullut jäljestä päin tarkasteltua värejä ja merkkejä. Minähän teen nämä vuodeksi kerrallaan, ja mulla oli merkattuna, että marraskuun 20. päivän jälkeen kaikki sade on lunta. Mutta nyt oli vain joulukuun alussa lunta ja sitten tuli vettä, selittää Paasonen.