Herkästä Sami Hyypiästä kasvoi tähtiin kurkottava valmentaja

Sami Hyypiän menestyksekäs pelaajaura antoi mahdollisuuden valmennuspuolella, johon entinen puolustaja tarttui. Hyypiän kanssa uraa tehneet uskovat, että voitontahto ja hyvien johtajien kanssa kasvaminen ovat tehneet voikkaalaisesta myös hyvän valmentajan.

urheilu
Sami Hyypiä.
Sami Hyypiä.EPA

Sami Hyypiä eteni jalkapalloilijana kirjansa nimen mukaisesti Kuusankosken Voikkaalta Englantiin ja sen pääsarjaan Valioliigaan. Hänestä tuli legendaarisen englantilaisseuran Liverpoolin kapteeni. Liverpoolin kanssa Hyypiä voitti Mestareiden liigan ja liudan muita kilpailuja.

Pelaajauransa jälkeen Sami Hyypiä aloitti valmennusuran onnistuneesti. Nyt on käynnissä Hyypiän ensimmäinen kokonainen kausi saksalaisen Bayer Leverkusenin päävalmentajana. Joukkue on Saksan pääsarjassa, Bundesliigassa toisena ja jatkossa 16 parhaan joukossa Mestareiden liigassa.

Hyypiän valmennusura on vasta alussa, mutta hänet voi jo nyt laskea yhdeksi menestyneimmistä suomalaisista seuravalmentajista. Kukaan muu suomalainen ei ole valmentajana yltänyt Mestareiden liigassa jatkokierroksille.

Hyypiän entiset pelikaverit Toni Huttunen, Janne Lindberg sekä valmentaja Antti Muurinen kertovat, että Hyypiän tietä huippuvalmentajaksi ovat edistäneet hyvät valinnat, useat vahvat johtajat uran varrella sekä miehen peräänantamaton luonne.

Häviäminen sai mököttämään ja pallot lentämään

Sami Hyypiän kanssa pikkupojasta aina MYPA-paitaan asti pelannut, 441 pääsarjaottelun Toni Huttunen sanoo, että pilkahduksia Hyypiän johtajuudesta nähtiin jo hyvin nuorena.

– Sellaisia aineksia oli jo havaittavissa. Voitontahto on sellainen selkein yksittäinen piirre. Sami ei sietänyt tappiota ollenkaan. Jos tuli häviö, hän saattoi mököttää tai pallot lentelivät minne sattui.

Sami saattoi pienenä suuttua, jos joku sanoi jotain, mikä ei häntä miellyttänyt. Sami on vuosien saatossa kasvanut valtavasti.

Toni Huttunen

Huttusen mukaan nykyään rauhallisen kuvan itsestään antava Hyypiä oli lapsena herkkä. Jalkapalloura kouli hänestä kuitenkin vahvan myös henkisesti.

– Sami saattoi pienenä suuttua, jos joku sanoi jotain, mikä ei häntä miellyttänyt. Sami on vuosien saatossa kasvanut valtavasti.

Toni Huttunen ja Hyypiä pelasivat nuorina Voikkaan Pallo-Peikoissa. He pelasivat koko junioriuransa Samin isän Jouko Hyypiän valmennuksessa.

– Usein puhutaan, että isä-poika-valmentajasuhde ei ole hyvä, mutta se on aina persoonista kiinni. Jollain tavalla pärjättiin kaikki, jotka siitä ovat tulleet, joten varmasti saatiin hyvää valmennusta, Huttunen sanoo.

Nousu johtajien joukkueeseen

Kun Huttunen ja Sami Hyypiä liittyivät MYPAan 90-luvun alussa, oli joukkueessa useita roolimalleja johtajaksi kasvamiseen. Joukkueessa pelasivat esimerkiksi Esa Pekonen, Mika Viljanen, Jukka Turunen, Janne Mäkelä, Jari Litmanen sekä Janne Lindberg.

Lindberg oli tuon ajan MYPAn keskikentän puolustuslukko, jonka kanssa Hyypiän oli topparina opittava pelaamaan yhteen.

Oppimisen halusta kertoo paljon se, että hän päätti opetella saksankielen taidon ja johtaa Leverkusenia sillä.

Janne Lindberg

– Meillä oli ymmärrys siitä, että vaaditaan toisiltamme kentällä oikealla tavalla. Ei vedetä hernettä nenään, jos toinen toista ohjaa. Johtajuus monella paikalla MYPAssa siihen aikaan paistoi läpi ja toimiminen oli hyvin luontaista, Lindberg muistelee.

Hyypiästä kasvoi johtava pelaaja, mutta kaikista johtavista pelaajista ei tule valmentajia. Lindberg arvelee Hyypiän salaisuuden olevan miehen päättäväisyydessä.

– Ennen kaikkea Samin luonteenlaatu. Voittamisen tahto ja halu oppia näkyvät päivittämisessä tekemisessä. Oppimisen halusta kertoo paljon se, että hän päätti opetella saksankielen taidon ja johtaa Leverkusenia sillä. Se on minusta erittäin päämäärätietoista toimintaa.

Analyyttinen kippari

Sami Hyypiä nousi A-maajoukkueeseen 90-luvun alkupuolella. Nykyinen MYPA-luotsi Antti Muurinen valmensi Hyypiää maajoukkueessa 2000-luvulla, kun Hyypiä pelasi jo Liverpoolissa. Hyypiä toimi maajoukkueen kapteenina silloin, kun Jari Litmanen oli loukkaantuneena.

– Jos ajatellaan, mikä on hyvä valmentaja, voisi sanoa, että se on se ihminen ja persoona aika paljon enemmän kuin harjoitteet, pelit tai taktiikka. Samin vaatimaton, luonnollinen persoona on herättänyt ihastusta, Muurinen pohdiskelee syitä Hyypiän onnistumiseen valmentajana.

Muurisen mukaan Hyypiä itse oli helppo valmennettava.

Sami kunnioitti valmentajaa, mutta ei hän ollut mikään ”joo-joo”-mies

Antti Muurinen

– Helppo siinä mielessä, että hän kunnioitti valmentajaa, mutta ei hän ollut mikään ”joo-joo”-mies. Sami halusi, että pelataan puolustuksen kautta, koska hän pelasi topparia. Joukkueen kiinteys oli tärkeä asia. Hän halusi, että ympärillä on paljon pelaajia turvallisesti.

Huttunen, Lindberg tai Muurinenkaan eivät aavistaneet Hyypiän peliuran aikana, että hänestä tulisi myös menestysvalmentaja.

– Ajattelin, että Samista voisi tulla sellainen kenttävalmentaja. Hän oli analyyttinen, ja mietti jalkapalloa ainakin ääneen eri tavalla. Jari Litmanenkin oli analyyttinen, mutta alkaako Jari koskaan valmentaa, se jää nähtäväksi, sanoo Muurinen.

"Tuleva maajoukkuevalmentaja"

Koko kolmikko uskoo Hyypiän valmennusuran etenevän yhä suurempien haasteiden äärelle. Hyypiä on julkisesti kertonut, että Liverpoolin ja Suomen maajoukkueen valmentaminen olisivat houkuttelevia pestejä.

– Uskon, ettei tämä viimeiseksi valmentamispaikaksi jää. Liverpoolin taustalla on edelleen sellaisia henkilöitä, joihin Hyypiällä on sellaiset välit, että valmentaminen siellä on mahdollista, Huttunen toteaa.

– Valmentaminen on hyvin erilaista kuin pelaajana oleminen. Vastuut kasvavat ja monia asioita on huomioitava. Ympärillä olevat työkalut, eli pelaajat tulevat vaikuttamaan paljon siinä, miten Samin ura tulee menemään eteenpäin. Jos kaikki natsaa aina kohdalle, niin en näe estettä sille, että Samin unelmat toteutuisivat, Lindberg analysoi.

– Sami sanoi minulle kesällä, että hänen tiensä voisi olla sellainen kuin Leverkusen – Liverpool – Suomen A-maajoukkue. Uskoisin, että hänen kunnioituksensa Liverpoolissa on niin kova, että jos tilaisuus tulee, niin Sami siihen tarttuu. Ennemmin tai myöhemmin, siitä olisin melko varma, Sami ottaa myös Suomen A-maajoukkueen, arvioi Muurinen.

Pelit Saksan Bundesliigassa jatkuvat tammikuun loppupuolella. Mestareiden liigassa Hyypiän Leverkusen kohtaa helmikuussa neljännesvälierissä ruotsalaishyökkääjä Zlatan Ibrahimovicin tähdittämän Paris Saint-Germainin.