1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi myy ihmisravinnoksi kelpaamatonta hirvenlihaa

Purkitettu hirvenliha ei ole tarkistamattomana ihmisravinnoksi kelpaavaa. Niinpä hirvenlihaa myydään poliisin huutokaupassa rehukäyttöön perjantaina Muhoksella.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Poliisin suunnitelmissa on ollut myydä purkitettua hirvenlihaa kaksisataa purkkia ja makkaraa noin sata kiloa tarkastamattomana Muhoksella. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti, että tarkastamattoman hirvenlihan myynti ei ole mahdollista.

Rikoskomisario Risto Viippola myöntää, että huutokauppa-aikeet menivät uusiksi alkuviikosta.

- Ongelmaksi muodostui se, että hirvenliha ehdittiin purkittaa ja pakata. Nyt liha myydään rehukäyttöön ja lemmikkieläimelle sopivana. Huutokauppapäivänä läänineläinlääkäri ja tarkastaja vielä tarkastavat lihapakkaukset. Jos he tulevat siihen tulokseen, että lihaa ei voi myydä, lihat jäävät myymättä.

- Saimme tietää ongelmasta lehtien kautta. Onhan se ikävä ja kiusallinen juttu näin jälkikäteen. Viranomaisten pitäisi keskustella suoraan eikä lehtien kautta, Viippola valittaa.

Hirvi päätyi poliisille jo loppuvuodesta

- Hirviporukka kaatoi hirven väärällä alueella pyyntialueen ulkopuolella. Sitä ei voida antaa hirviporukalle takaisin, joten valtio menettelee lihan kanssa näin, jotta siitä jäisi valtiolle edes jotain tuottoa.  

Hirvenlihahuutokaupat ovat kautta aikain olleet suosittuja.

- Huutokauppa on varsinainen kansantapahtuma, koska niitä pidetään nykyään tosi harvoin. Kansalaiset aina kyselevät hirvenlihakaupoista. Ainoastaan sellaiset hirvet, joita ei myydä, haudataan.

Rikoskomisario Risto Viippola toivoo huutokaupan onnistuvan perjantaina.

- Maksuna hyväksytään käteismaksu ja ennen huutokauppaa ilmoitetaan, minkälaista lihaa on myynnissä.

Hirvenlihatuotteiden huutokaupan kohtalo ratkeaa vasta perjantaina keskipäivällä. Jos myyntilupa saadaan, huutokauppa järjestetään Muhoksen polisiilaitoksen pihalla perjantaina 3.1. klo 14.

Yle Oulu / Jari Sirviö