1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotimaiset elokuvat jylläsivät Keski-Suomen teattereissa

21 tapaa pilata avioliitto -elokuva oli koko Suomen ja myös Keski-Suomen suosituin elokuva vuonna 2013. Keski-Suomen seitsemässä teatterissa 21 tapaa oli ykkösenä viidellä paikkakunnalla. Joutsan ykkönen oli animaatio Niko 2 ja Karstulan uudistetun Suojan ykkönen oli manserock -elokuva vuonna 85.

elokuvat
Armi Toivanen, Aku Hirviniemi, Johanna Vuoksenmaa ja Heli Kaski Radio Keski-Suomen studiossa.
21 tapaa pilata aviolitto -elokuvan tekijät Armi Toivanen, Aku Hirviniemi ja Johanna Vuoksenmaa hassuttelivat radiostudiossa.Arvo Vuorela / Yle

Suomalaisissa elokuvateattereissa kävi 7,8 miljoonaa katsojaa Suomen Filmikamarin tilaston mukaan vuonna 2013. Liki joka neljäs kerta katsoja valitsi kotimaisen elokuvan. Suomalaisita elokuvaa katsottiin lähes 1,9 miljoonaa kertaa.

Vuoden 2013 katsojamäärä on pitkän aikavälin tarkastelussa hyvä, mutta jäi jälkeen 2012 vuoden ennätysmäärästä, 8,4 miljoonasta.

Kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa oli neljä kotimaista elokuvaa: 21 tapaa pilata avioliitto, Rölli ja kultainen avain, Leijonasydän ja Vuonna 85. Koko vuoden katsotuimmaksi nousi yli 400 000 katsojalla 21 tapaa pilata avioliitto. Loppuvuoden hitti Hobitti – Smaugin autioittama maa eteni muutamassa viikossa vuoden toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi.

Dokumenttejakin katsottiin

Hyvä elokuvavuosi näkyy katsojatilastoissa: peräti 24 elokuvaa ylitti 100 000 katsojan rajan. Dokumenttielokuvat ovat edelleen suosiossa. Urheiludokumentti Selänne sai yli 130 000 katsojaa ja Metsän tarina yli 80.000 katsojaa.

Keski-Suomessa elokuvia esitetään seitsemässä teatterissa. Suurin yksikkö on Finnkinon Fantasia Jyväskylässä. Teattereiden digitalisoinnin myötä myös pienemmät elokuvateatterit saavat uutuuselokuvia tuoreeltaan esitettäväksi.

Haapamäen Elokuvien, Jyväskylän Finnkinon, Konneveden Navettakinon, Kuhmoisten Elokuvien ja Äänekosken KinoMikon vuoden katsotuin elokuva oli 21 tapaa pilata avioliitto. Joutsan Kinossa suosituin oli Niko 2 ja Karstulan Suojan Elokuvissa Vuonna 85.

Lue seuraavaksi