Mannerheim-elokuvasta miljoonatappiot

Kotimaisen Mannerheim-suurelokuvahankkeen konkurssipesän pesänselvitys on valmistunut. Elokuvan tekoa varten perustettu Liberty Production –tuotantoyhtiön velkojen määrä nousee lähes seitsemään miljoonaan euroon. Velkojia on kymmeniä.

kulttuuri
Mannerheimia esittävä Mikko Nousiainen 20-vuotiaana Mannerheimina vasemmalla ja 55-vuotiaana Mannerheimina oikealla.
Mannerheimin esittäjäksi valittu Mikko Nousiainen 20-vuotiaana Mannerheimina vasemmalla ja 55-vuotiaana Mannerheimina oikealla.Solar Films

Marsalkka Carl Gustaf Mannerheimista elokuvaa tehnyt tuotantoyhtiö Liberty Production haettiin viime lokakuussa konkurssiin. Nyt valmistuneen pesänselvityksen mukaan yhtiön velkojen määrä on 6 972 000 euroa.

- Velkojia on kymmeniä. Ei puhuta kuitenkaan sadoista, vahvistaa pesänhoitaja, asianajaja Lassi Nyyssönen Yle Uutisille.

Eniten saatavia on tuottaja Markus Selinillä sekä hänen omistamillaan yhtiöillä. Lassi Nyyssönen ei vahvista tarkkaa summaa, mutta ”puhutaaan miljoonista euroista”.

Valtion omistamalla sijoitusyhtiö Finnveralla saatavia on 1,6 miljoonaa euroa. Finnvera myönsi vuonna 2010 tuotantoyhtiölle 1,2 miljoonan euron takauksen pankkilainalle. Kulujen ja korkojen takia velkasumma on vuosien varrella kasvanut sadoilla tuhansilla euroilla. Juuri Finnvera haki Liberty Productions –tuotantoyhtiön konkurssiin viime vuoden lokakuussa.

”Elokuvahanke on jäissä”

Konkurssipesän hoitaja, asianajaja Lassi Nyyssösen mukaan yhtiön omaisuuden realisointia selvitetään parhaillaan. Konkurssipesä pyrkii mahdollisesti myymään elokuvan käsikirjoituksen ja siten hankkimaan varoja. Odotukset eivät ole korkealla.

- Prosentuaaliset jako-osuudet ovat pienet, Lassi Nyyssönen sanoo.

Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle tai tuottaja Markus Selin eivät halunneet tänään kommentoida konkurssipesäselvitystä. Mannerheim-elokuvasta tuottaja Markus Selin totesi: ”Hanke on jäissä toistaiseksi”.