1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vietätkö tipatonta tammikuuta – näistä syistä se kannattaa

Kuukauden alkoholitauko pudottaa painoa, parantaa yöunia ja kohentaa mielialaa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Alho.

Kotimaan uutiset

Tipaton tammikuu kannattaa, sillä kuukauden alkoholitauko muun muassa parantaa unta ja laihduttaa, sanoo tutkimusprofessori Hannu Alho Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Pientenkin alkoholimäärien säännöllinen nauttiminen huonontaa unen laatua, sillä alkoholi lyhentää REM-unta.

- Kun alkoholin jättää pois, nukkuu paremmin ja on aamuisin virkeämpi, Alho sanoo.

Unen laadun paranemisen lisäksi toinen tipattoman kuukauden nopeasti havaittava hyöty on painon putoaminen.

- 1,5 tuoppia eli 2-3 annosta päivässä tuo 1,5 kiloa lisäpainoa kuukaudessa. Kuukauden tipaton voi siis laihduttaa, jos ei syö tavallista enempää.

Tauko alkoholinkäytössä kohentaa myös mielialaa.

- Vaikka lyhyellä tähtäimellä alkoholi tuntuu helpottavan oloa, pitkällä tähtäimellä se pahentaa mahdollista masentuneisuutta, aloitekyvyn puutetta ja ahdistuneisuutta.

Riskikuluttajalle eniten hyötyä

Eniten hyötyä kuukauden tauosta koituu Alhon mukaan alkoholin riskikuluttajille. Terveen työikäisen naisen riskikulutuksen raja on 16 annosta viikossa ja miehen 23. Kohtuukäyttö on huomattavasti riskirajojen alapuolella.

Riskirajat ylittävän määrän juomisen suurimpana uhkana on alkoholiriippuvuus. Lisäksi siitä voi koitua fyysisiä vaivoja, kuten maksa- tai sydänongelmia.

- Ensin tulee rasvamaksa, sitten maksakirroosi ja mahdollisesti maksatulehdus. Riskinä ovat myös haimatulehdus, sydämen rytmihäiriöt, verenpaineen nousu ja muistin huononeminen.

Tauko alkoholinkäytössä voi tehdä kohtuukuluttajankin maksalle hyvää.

- Rasvamaksa voi syntyä kohtuullisellakin alkoholin käytöllä, jos nauttii paljon rasvaista ruokaa. Siinä tapauksessa alkoholin jättäminen pois auttaa maksaa.

Ei vanhoille tavoille tipattoman jälkeen

Terveydellisiä jättietuja kuukauden juomattomuudesta ei saa, Alho sanoo. Tipattomasta kuukaudesta voi kuitenkin olla se merkittävä hyöty, että omaa alkoholinkäyttöään oppii tarkkailemaan, hallitsemaan – tai jopa vähentämään.

- Terveellisintä olisi, että tipattoman kuukauden jälkeen ei jatkaisi alkoholin kulutusta entiseen tahtiin, vaan vähentäisi sitä.

Lue seuraavaksi