1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. ilmiöt

Kemi pelasti tämän vuoden lumenveiston SM-kisat

Suomen Ladun perinteiset Jään- ja Lumenveistokilpailut järjestetään ensimmäisen kerran yhtä aikaa, samalla paikkakunnalla. Tänä talvena Kemi isännöi molempia SM-kilpailuja.

Kuva: Yle / Risto Koskinen

Jäänveiston ja lumenveiston SM-kisat järjestetään Kemissä tammikuun lopussa. Aluksi lumenveistokisoille ei meinannut löytyä isäntäpaikkaa ja koko kisa oli jäädä käymättä.

– Alkuperäisenä tarkoituksenamme oli kisata pelkästään jäänveistossa. Lumenveistokisat olivat jäämässä ilman isäntäpaikkakuntaa ja Suomen latu tarjosi kisaa meille. Pienen pohdinnan jälkeen Kemi päätti ottaa kisan järjestettäväkseen, kertoo Kemin matkailun tiedottaja Titta Vuorinen.

Viime vuonna paikalla olleet veistäjät olivat ihanaa väkeä ja tykkäsivät kertoa eri välineistä ja tekniikoista, kertoo Titta Vuorinen. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Nyt kaupungissa on varauduttu siihen, että keskustan ja lumilinnan aluella voidaan toteuttaa kymmenkunta veistosta per laji.

– Kuhunkin sarjaan pitää tulla vähintään neljä osallistujaa tai ryhmää, jotta SM-status saavutetaan, Vuorinen muistuttaa.

Sarjoja lumenveistossa on kaikkiaan kolme. Taiteellisia tai toiminnallisia veistoksia voi tehdä yksin tai 2-3 hengen ryhmässä. Jäätä työstetään yksin tai kahden hengen tiimissä.

Lumiveistokset tehdään keskustan alueelle ja lumilinnan sisälle säältä suojaan syntyvät taiteelliset jääveistokset.

Toiminnallisten veistosten armottomina kriitikoina toimivat edellisenä vuonna Kaivolinnan päiväkodin lapset. Kuva: Yle / Risto Koskinen

Tammi-helmikuun vaihteessa järjestettävien kilpailujen aikana yleisö pääsee seuraamaan kilpailutöiden valmistumista kolmen päivän ajan. Titta Vuorinen kehottaakin yleisöä tulemaan rohkeasti paikalle seuraamaan veistäjiä työssään.

– Siellä on mielenkiintoisia välineitä, joilla lunta tai jäätä työstetään. Ainakin viime vuonna paikalla olleet veistäjät olivat ihanaa väkeä ja tykkäsivät kertoa eri välineistä ja tekniikoista. Sieltä voi saada vinkkejä lumen työstämiseen omalla kotipihalla, Vuorinen vinkkaa.

Meri innoittajana

Kilpailujen teema valittiin lumilinnan teemaan sopivaksi. Vuoden 2014 lumilinna täyttyy meren salaisuuksista, joten veistäjät työstävät lunta ja jäätä teemalla Meri-Lappi - Lapin meri.

Kilpailun järjestelyissä mukana oleva Seppo Lankinen on seurannut lumitaiteen tekemistä aitiopaikalta muun muassa lumilinnan linnanherrana työskennellessään. Lankinen odottaa tulevaa talvea jo innolla.

– Mahtavaa nähdä ensimmäistä kertaa luvassa oleva kokonaisuus – jään ja lumenveiston huiput yhtä aikaa samassa kaupungissa. Olen seurannut kilpailuja lähes 20 vuoden ajan, ja kilpailutöiden laatu ja veistäjien taito on noussut tänä aikana huimasti, Lankinen kertoo.