1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaupunginteatteri tasapainottelee sadun ja arjen välillä

Kokkolan kaupunginteatteri houkutteli viime vuonna 15 000 katsojaa, toista tuhatta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Huippuvuodesta 2011 on tultu alas rytinällä: tuolloin teatteria seurasi yli 26 000 henkeä. Tänä keväänä kaupunginteatteri tarjoaa muun muassa satuseikkailua ja aikalaisdraamaa.

kulttuuri
Jarmo Perälä Reko Lundánin näytelmässä Tarpeettomia ihmisiä Kokkolan kaupunginteatterissa.
Jarmo Perälä Reko Lundánin näytelmässä Tarpeettomia ihmisiä Kokkolan kaupunginteatterissa.Kokkolan kaupunginteatteri / Päivi Karjalainen

Kokkolan kaupunginteatterin koko vuoden täyttöaste jäi 58 prosenttiin. Esityksiä oli 169 eli jotakuinkin saman verran kuin toissavuonna. Vuonna 2011 esityksiä oli selvästi enemmän, 216.

Kevät tuo teatterin lavalle sekä satua että arkea. Ensi-iltoina nähdään Aleksis Meaneyn ohjaama koko perheen seikkailunäytelmä Lumikuningatar, joka perustuu H.C. Andersenin satuun. Fantasiaseikkailussa Kerttu lähtee pelastamaan lumottua Kai-poikaa Lumikuningattaren pauloista.

Jarno Kuosa taas ohjaa kaupunginteatteriin Reko Lundánin aikalaisdraaman Tarpeettomia ihmisiä, joka kuvaa työttömyyden aiheuttamia ongelmia ja suomalaista nykyarkea.

Kulttuurilaitosten tulevaisuus on vaakalaudalla. Riittääkö katsojia taiteelliselle ohjelmistolle?

Kokkolan kaupunginteatterin johto

– Yt-neuvotteluista saa lukea harva se päivä. Kulttuurilaitosten tulevaisuus on vaakalaudalla. Riittääkö katsojia taiteelliselle ohjelmistolle? Kun elämä ahdistaa ja on kurjaa, halutaan paeta teatteriin ja katsoa ja kokea jotain, mikä saa ajatukset pois kurjuudesta ja ankeudesta. Onko elämässä enää lumoa?, pohtivat taiteellinen johtaja, ohjaaja Sini Pesonen, ja dramaturgi-ohjaaja Jussi Moila tiedotteessaan.

He muistuttavat kuitenkin, että taide on tärkeää, koska se saa ihmiset ymmärtämään ja ajattelemaan, ei vain pakenemaan olosuhteita. Taidekokemus voi myös tehdä arjessa vaikean asian ymmärrettäväksi.

Jatkavia produktioita ja pientuotantoja

Tammikuussa jatkavat myös Dorian Grayn muotokuva ja komedia Suurenmoista! Jälkimmäisen viimeinen esitys 25.1. juhlistaa myös näyttelijä Mirja Turkkila-Gladin 45-vuotista taiteilijajuhlaa.

Ohjelmistossa on keväällä myös pientuotantoja: huhtikuussa ensi-iltansa saa dramaturgi-ohjaaja Jussi Moilan perheestä ja suvusta kertova runollinen näytelmä Veitset leikkaa ilman. Teatteriklubi jatkaa toimintaansa, ja luvassa on muun muassa improiltamia.

Syksyllä taiteellinen johtaja Sini Pesonen ohjaa Maria Åkerblomin seuraajista kertovan näytelmän Marian lapset.

Lue seuraavaksi