Kemissä venäläisturistille palvelua venäjäksi

Venäläisten turistien tulo Kemiin on huomioitu monella tavalla. Keskustan kaupoista on tehty venäjänkielinen esite, hotelleissa kiertää kielitaitoisia oppaita, Täiköntorilla on tapahtumia ja osa yrittäjistä on palkannut venäjää osaavan työntekijän.

venäjän kieli
Venäjänkielinen esite Kemin kaupoista
Jarno Tiihonen / Yle

Kemissä satsataan venäläisturisteihin. Kemitiimi ja Kemin elinkeinotoimisto ovat painaneet venäjänkielisen esitteen keskustan kaupoista ja ravintoloista. Lisäksi keskustan hotelleissa kiertää venäjää puhuvia oppaita ja Täiköntorilla järjestetään tapahtumia, jotka on tarkoitettu sekä turisteille että kaupunkilaisille. Osa yrittäjistä on palkannut loppiaisen ajaksi venäjää taitavan työntekijän.

Kemiläiselle vaateliikkeen yrittäjä Timo Toivaselle kerta on jo toinen.

- Meillä on kahden vuoden takaa tästä erittäin hyviä kokemuksia. Venäjää osaavasta myyjästä oli silloin selkeästi apua kaupankäynnissä. Vaikka meillä on auttava kielitaito, niin emme aina pääse kärryille siitä, mitä asiakkaat ovat vailla. Lisäksi kun meillä on venäjänkielinen myyjä käytettävissä, saamme enemmän venäläisiä asiakkaita. Sana leviää ja jos he tarvitsevat Kemissä jotain muuta apua, kysyvät he tältä henkilöltä, Toivanen sanoo.

Kemissä on loppiaisena auki parikymmentä liikettä aluehallintoviraston myöntämällä poikkeusluvalla. Alueella käy kaikkiaan 750 ryhmämatkalla olevaa venäläistä uuden vuoden ja loppiaisen välillä.