1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

J.K. Rowlingin salanimen paljastanut lakimies tuomittiin sakkoihin

Lakimies paljasti vaimonsa ystävättärelle Rowlingin kirjoittaneen dekkarin miehen nimellä. Ystävätär kertoi asiasta Twitterissä Sunday Timesin toimittajalle India Knightille.

J K Rowling Kuva: Lewis Whyld / EPA

Harry Potter -kirjoistaan tunnetun J.K. Rowlingin toisen kirjailijanimen paljastanut lakimies on tuomittu sakkoihin Britanniassa. Lakimies Chris Gossage tuomittiin tuhannen punnan eli reilun 1 200 euron sakkoihin ammattinsa vaatiman yksityisyydensuojan rikkomisesta.

Lakimies on saanut myös kirjallisen varoituksen asiasta lakimiesliitolta.

Gossage työskenteli Rowlingia edustavassa Russells Solicitors -yrityksessä, kun hän paljasti vaimonsa ystävättärelle Rowlingin salanimen. Rowling oli kirjoittanut Robert Galbraith -salanimellä _Cockoo's Calling _-dekkarin. Ystävätär kertoi asiasta tämän jälkeen Sunday Timesin toimittajalle India Knightille Twitter-viestillä, minkä jälkeen sanomalehti paljasti asian heinäkuussa.

Rowling haastoi sekä Gossagen että ystävättären oikeuteen. Rowling on jo hyväksynyt lakiyritykseltä anteeksipyynnön sekä huomattavan korvaussumman, joka on maksettu Afganistan-veteraanien hyväntekeväisyysjärjestölle.

Rowling sanoi heinäkuussa, että hän oli olettanut "täydellistä luottamusta" lakifirman suunnasta. Hän sanoi, että vain kourallinen ihmisiä tiesi salanimestä.

Dekkari kertoo sotilaasta, joka menetti jalkansa Afganistanissa taistellessaan, ja ryhtyi sen jälkeen yksityisetsiväksi. Arvosteluissa Robert Galbraithin kirjoittamaksi luultua romaania kuvailtiin muun muassa "säkenöiväksi esikoiskirjaksi" ja "hämmästyttävän kypsäksi".

Kirjan myynti räjähti paljastuksen jälkeen ja se nousi yli 5 000 sijalla Amazonin eniten myytyjen listalla.