Alkutalven hiihtokelit kuin limonadimainoksesta: toiset tykkää, toiset ei

Lämmin alkutalvi on pidentänyt Leppävirran hiihtotunnelin kautta jo yli kuukaudella. Talven suksikauppa ei sen sijaan ole edes ehtinyt kunnolla käynnistymään.

Kotimaa
Latupohja muotoutuu Mikkelissä.
Jouni Kirvesmies / Yle

Toisen onni on toisen epäonni. Vaikka eletään jo tammikuuta, ei lämpimän alkutalven vuoksi suksikauppa ole ehtinyt edes kunnolla käynnistymään. Ensilumen sataessa sesonki ehti jo käynnistyä mutta sen jälkeen sukset ovat odottaneet ostajiaan.

– Yksittäisiä pareja menee mutta tavalliset kuluttajat tulevat suksikaupoille vasta kun ladut ovat kunnossa, toteaa Mikkelin Sportian yrittäjä Heino Väisänen.

Väisäsellä on vuosikymmenten kokemus suksikaupasta, eikä viime vuosien hyvälumiset ja suksikaupan kannalta erinomaiset talvet muuttaneet tilannetta.

– Tilaan joka vuosi suurin piirtein saman verran suksia. Jos loppuvat kesken, niin tilaan lisää mutta jos jäävät käsiin, niin ei tule katastrofia, kertoo Väisänen.

– Sesonki meinasi jo pyörähtää joulukuun alussa käyntiin mutta nopeasti se loppui kun lumet sulivat, kertoo puolestaan urheiluvälinemyyjä Vesa Hotokka Mikkelin Intersportista.

Jos lunta ei tule muutamaan viikkoon, niin sesonki menetetty

Tämän talven sesongin osalta aikaa on vielä mutta kovin montaa viikkoa suksikauppa ei kestä sulaa maata.

– Jos parin viikon sisällä tulee lunta ja ladut saadaan kuntoon, niin tämän talven osalta tilanne pelastuu. Mutta jos lumi tulee vasta tammikuun lopulla, niin moni siirtää suksien oston ensi talveen, pohtii urheiluvälinemyyjä Vesa Hotokka Mikkelin Intersportista.

– Jos tämä kuukausi vielä menetetään, niin sitten se miinusmerkki kasvaa, säestää Heino Väisänen.

Suksien osalta tilanne on lohdullinen verrattuna esimerkiksi lenkkikenkiin. Tämän sesongin tuotteita voi myydä myös ensi talvena, sillä suksissa suksissa samasta tuotteesta ei tule uusia versioita samaa tahtia kuin kengissä.

– Olemme me jo nähneet ensi talven suksia, ja monet niistä ovat samanlaisia kuin tänä talvenakin. Ei meillä suuria suksialeja ole tulossa vaikka kaikki ei menisikään, toteaa Vesa Hotokka Mikkelin Intersportista.

Mikkelissä suksi on syönyt säilölunta

Mikkelissä pääsee hiihtämään Rantakylässä säilölumesta tehdylle ladulle. Reilun kilometrin mittainen lenkki on pysynyt hiihtokunnossa lämpimistä säistä huolimatta. Luonnonlumen puute näkyy Rantakylässä

– Ei meillä mitään tarkkoja lukuja ole mutta paljon siellä on käynyt hiihtäjiä.

– Ei se mitenkään huippukunnossa ole mutta hiihtämään pääsee. Sinne ajetaan nyt lunta jäähallista ja tekojäältä, millä pyritään pitämään se kunnossa. Yllättävän hyvin se on säitä kestänyt, toteaa Mikkelin kaupungin liikuntapaikkamestari Pekka Turunen.

Mikkelin lisäksi säilölumella on alkutalven aikana hiihdetty mm. Kontiolahdella, Imatralla sekä Jyväskylässä.

"Tämä on meille kuin lottovoitto"

Tavalliset kuntoilijat lumen puute pitää poissa laduilta mutta aktiiviharrastajat hakevat lumen vaikka kilometrien päästä. Leppävirran hiihtotunnelissa sesonki on pidentynyt jo 1,5 kuukaudella.

– Tämä on meille kuin lottovoitto.

– Marraskuussa meillä oli 8000 kävijää. Joulukuun alussa kun tuli lunta, kävijät hävisivät hetkeksi luonnonlumille mutta joulukuussakin kävijöitä oli lopulta saman verran kuin marraskuussa, ynnäilee Vesileppiksen toimitusjohtaja Esa Salmiheimo.

Syyskuun puolivälissä alkaneen hiihtotunnelin sesongin jälkeen hiihtäjiä on ollut noin 30 000. Leppävirralta lunta on tänä talvena haettu satojen kilometrien päästä.

– Kuopion, Mikkelin ja Jyväskylän seuduilta meille kävijät perinteisesti tulevat mutta Etelä-Suomesta asti on nyt ollut hiihtäjiä, kertoo Salmiheimo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus