Aloittelijakin voi puhaltaa lasia Humppilassa

Humppilan lasitehtaan vanhat perinteet elävät yhä. Lasimestarin opissa maljakko syntyy keltanokaltakin.

Kuva: Jaana Tapio

Kuuma lasimassa hehkuu 1100-asteisena, mutta lasinpuhaltaja Reima Maaronen pitää kiirettä. Hehku sammuu nopeasti, eikä jähmettynyttä lasimassaa enää voi työstää.

Reima Maarosen ja hänen veljensä Tarmo Maarosen yritys Bianco Blu on ylläpitänyt lasinpuhaltamisen perinteitä Humppilan vanhalla lasitehtaalla viitisen vuotta, jolloin alkuperäisen lasitehtaan konkurssin jälkeen tiloissa toimintaa pyörittänyt Iittala lopetti. Toinen toimipiste Bianco Blulla on Fiskarsissa.

Veljekset valmistavat suurimman osan lasituotteistaan tilauksesta jälleenmyyjille. Paikan päällä on myös mahdollista päästä kokeilemaan lasinpuhallusta ja lasimuotoilua joko varauksella tai hyvän tuurin sattuessa vaikka ohikulkumatkalla.

Tarmo Maarosen mukaan nuorimmat kokeilijat ovat olleet pieniä lapsia. Yksin eivät vierailijat joudukaan lasihommiin, vaan heitä opastetaan kädestä pitäen.

– Koska me otamme asiakkaalle lasin uunista, tekeminen tuntuu helpommalta kuin mitä se on. Siinä tulee illuusio, että eipäs tämä niin vaikeaa ollutkaan, Reima Maaronen sanoo.

Vierailijoita lasistudiossa piisaa varsinkin kesäisin. Reima Maarosen mukaan syy on se, että lasinvalmistus on yksinkertaisesti hauskaa.

– Luulen,  että ihmisillä on nykyään jo niin paljon kaikkea. On aika jännää, jos voi antaa jollekin vaikka lahjaksi itse tehdyn tuotteen.

Käsityö ei kilpaile käyttölasin kanssa

Maaroset ovat molemmat kokeneita lasinpuhaltajia. Kumpikin on hakenut oppinsa muun muassa lapsuudenmaisemistaan Nuutajärven lasitehtaalta, jossa miehet myös työskentelivät yhteistyössä tunnettujen lasitaiteilijoiden kanssa.

Onneksi vielä nykyäänkin on asiakkaita, jotka arvostavat kotimaista käsityötä

Reima Maaronen

Reima Maarosen mukaan lasinpuhaltaminen on perinteikäs laji, joka ei ole juurikaan muuttunut sen jälkeen kun tekniikka alun perin keksittiin. Joitakin uusia työvälineitä nykypuhaltajille on toki tullut käyttöön.

– Me teemme taidelasia, lintuja ja maljakoita. Emme pysty kilpailemaan käyttölasissa, joka tehdään nykyään pääosin koneellisesti ja on tuontitavaraa. Se on tietokoneohjattua toimintaa, Reima Maaronen kertoo.

Maarosetkin valmistavat muun muassa viinilaseja, mutta vaikka hinta pyritäänkin pitämään kohtuullisena, eivät ne silti aivan arkipöydän käyttöesineitä ole.

– Onneksi vielä nykyäänkin on asiakkaita, jotka arvostavat kotimaista käsityötä, se pitää meidät hengissä. 

Jaana Tapio