Hevosen kuolema raveissa kolarin takia on erittäin harvinaista

Kouvolassa torstaina järjestetyissä raveissa sattui raju kolari, jossa loukkaantunut hevonen jouduttiin lopettamaan kilpailupaikalla. Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen pitää tapausta erittäin harvinaisena.

urheilu
Ravit Lappeenrannan ravirata maanantairavit 14.07.09
YLE

Kouvolassa torstaina järjestetyissä raveissa sattui raju kolari. Onnettomuudessa Teemu Okkolinin ohjastaman Duran’s Hope –hevosen jalka tarttui edellä juosseen valjakon kärryyn. Duran’s Hopen jalka loukkaantui kolarissa niin pahasti, että hevonen jouduttiin lopettamaan kilpailupaikalla.

Suomen Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskasen mukaan tapaus on harvinainen.

- Joskus hevosia kuolee raveissa terveydellisten syiden takia kuten sydämen pettämisen vuoksi. Kouvolan tapaus on hyvin harvinainen. Olen ollut Hippoksessa 13 vuotta, enkä muista tällaista sinä aikana tapahtuneen.

Vuodessa ajetaan kaikkiaan noin 600 ravit ja hevosia raveissa kilpailee noin 7 500.

Hippos jatkaa tapauksen tutkimista

Hippos jatkaa tapahtuman tutkimista. Varustetyöryhmä selvittää, tarttuiko hevosen jalka kärryyn, millä tavalla ja miksi näin pääsi tapahtumaan.

- Yleensä kärryt suunnitellaan niin, että hevosen kavio ei pääse tarttumaan kärryn väliin. Tässä tapauksessa ilmeisesti kävi näin ja nyt tutkitaan tarkasti, ettei tällaista enää pääse tapahtumaan, kertoo Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen.

Kolari sattui lähtökiihdytyksessä, kun hevoset hakivat paikkoja. Ensimmäisessä kaarteessa ulkorataa juossut hevonen meni ohi niin läheltä toista rataa juossutta Duran’s Hopea, että tämän jalka tarttui edelle menneen hevosen kärryyn. Hevoset kaatuivat ja Duran’s Hope loukkasi jalkansa niin vakavasti, että se jouduttiin lopettamaan.

Kolarissa oli mukana useita hevosia, ja ohjastajista Teemu Okkolinin lisäksi Matti Nisonen ja Jouni Varamäki. Ohjastajat putosivat käyrryiltä radalle, mutta vakavammilta henkilövahingoilta vältyttiin.

Tuomaristo antoi eteen ajaneen hevosen kuskille törkeästä eteenajosta sakot sekä kahden viikon ajokiellon.