1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lama ei murskaa valkosipulibisnestä

Vihattu ja rakastettu valkosipuli on sitkeä menestyjä. Valkosipulin hullu vuosi 2011 ja sikainfluenssa kasvattivat valkosipulin kysynnän ennätykseen. Silloin mitattiin suomalaisen valkosipulijalostajan luottamukselliset välit espanjalaisiin sopimusviljelijöihin.

Espanjasta tulee kuukausittain yli 20 tonnia valkosipulia kainuulaiseen valkosipulimurskaamoon. Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Talouslama ei suuresti näy valkosipulin jalostuksessa, arvioi yrittäjä Harri Kämäräinen.

Vuonna 2001 perustettu kajaanilainen valkosipulimurskaamo Valkoliekki on hakenut joka vuosi maltillista kasvua.

– Lama ei juuri ole meidän määrissä näkynyt. Ihan kivasti on pärjätty. Pientä kasvua on joka vuodelle yritetty saada, Harri Kämäräinen sanoo.

Reilun kymmenen vuoden valkosipuliyrittäjän kokemuksella hän arvioi, että ruoasta ei ensimmäisenä säästetä laman aikana.

Lama voi olla jopa hyväksi ruokabisneksessä.

– Ruokapuoli on sellainen, josta ei ensimmäisenä tingitä. Ollaan ajateltu, että ehkä laman aikana ihmiset alkavat enemmän laittaa kotona ruokaa, kun eurot ovat vähän tiukemmassa.

Valkosipulin kynnet lajitellaan käsin. Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Murskaamo syö 22 000 kilogrammaa kuukaudessa

Kaksi espanjalaista sopimusviljelijää tuottaa Valkoliekille sipuleita. Espanjasta tulee valkosipulia kuukausittain 22 000 kilogramman erissä.

Aluksi valkosipulit pestään, kuoritaan ja litistetään kynsiksi. Pääosin valkosipulit työstetään koneellisesti, mutta työläin vaihe eli lajittelu täytyy tehdä käsin.

– Seassa on aina kolhun saaneita kynsiä, joten ne täytyy käsin sieltä lajitella. Kaikki mitä purkkeihin menee, käydään käsin läpi, kertoo yrittäjä Harri Kämäräinen.

Kun sikainfluenssa-aalto tuli, niin kysyntä pomppasi älyttömiin määriin. Kiinasta loppui valkosipuli, ja sieltä tuli todella agressiivisia myyjiä Eurooppaan. He olisivat ostaneet rekkakuormallisia käteisellä.

Yrittäjä on kuukausittain yhteydessä espanjalaisiin sopimusviljelijöihin. Viljelijälle kerrotaan, onko valkosipuli ollut laadukasta ja kuinka paljon erissä on ollut hävikkiä.

– Keväällä on pyritty käymään viljelijöiden luona, kunnes sato valmistuu. He ovat perheineen käyneet myös täällä Kajaanissa, kertoo Kämäräinen.

Suomalaiset valkosipulin kasvattajat Kämäräinen arvioi liian pieniksi ja kalliiksi toimijoiksi suurtuotantoa varten.

Valkosipulimurskaa myydään eniten suurille kuluttajille kuten ravintoloille, pizzerioille ja suurkeittiöille. Suurissa ämpäreissä murska toimitetaan elintarviketeollisuudelle ja pienissä purkeissa kauppoihin yksityisille kuluttajille.

Vuosittain Valkoliekki murskaa lähes 200 000 kilogrammaa valkosipulia. Suurin osa myydään Suomessa. Jonkin verran yritys jalostaa murskaa myös Viroon. Ruotsin markkinoille lähteminen on suunnitteilla.

Valkosipulin hullu vuosi 2011

Luottamukselliset välit viljelijöiden ja jalostajien välillä mitattiin vuonna 2011.

70 prosenttia maailman valkosipulista viljellään Harri Kämäräisen mukaan Kiinassa. Ennen vuotta 2011 hinnat olivat laskeneet ylituotannon vuoksi pohjalukemiin, jolloin viljelijät siirtyivät muihin lajikkeisiin.

Olen kuullut, että jotkut laittavat sitä jopa aamupuuroon.

Harri Kämäräinen

Kiinalaiset lääkärit määräävät valkosipulia hengitystieinfektion hoitoon, kertoo Kämäräinen.

– Kun sikainfluenssa-aalto tuli, niin kappas kummaa, kysyntä pomppasi kerralla älyttömiin määriin. Kiinasta loppui valkosipuli, ja sieltä tuli todella agressiivisia myyjiä Eurooppaa kiertämään. He olisivat ostaneet rekkakuormallisia heti käteisellä. Espanjastakin olisi ostettu kaikki, mitä irti saatiin.

Valkosipulinjalostajat joutuivat kamppailemaan kiinalaisten kanssa valkosipuleista. Kämäräinen taivutteli espanjalaiset viljelijät ajattelemaan toimitussuhteita pitkällä aikavälillä.

– Sanoivat, että olisivat saaneet heti kolmin- tai nelinkertaisen hinnan heti kaikesta, mitä oli varastossa. Se oli hurja vuosi. Näytti maaliskuussa, että tuotannossa tulee kahden kuukauden katkos. Toki meilläkin hinta nousi ja tuli tappiovuosi.

– Sanoin, että kiinalaiset ostavat kerran, mutta me kymmenenkin vuoden päästä. Ja näin pärjättiin.

Valkosipuli tunkeutuu kaikkialle - paitsi aamupuuroon

Yrityksen tiloissa pääsee valkosipulin ytimeen, sillä tuoksu on tunkevan voimakas. Työntekijät eivät hajusta hätkähdä, vaikkei tuoksua pääsekään karkuun.

– Kyllä se aika voimakkaalle haisee, kommentoi Satu Hurri.

– Onneksi on hyvä tuuletus, sanoo Jonna Pulkkinen.

Valkosipuliyrittäjä Harri Kämäräinen syö itse valkosipulia kausittain. Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Työntekijät lajittelevat ja puhdistavat valkosipulinkynsiä muovikäsineet käsissä. Jos työtä tekisi avokäsin, iho ärtyisi.

– Hetkellinen kontakti ei ärsytä, mutta esimerkiksi, jos märkä ja valkosipulinen hiha koskettaa kättä, niin kyllä se alkaa punottamaan. Kyllä se sen verrän ytäkkää ainetta on. Työhaastattelussa kysytään ensimmäisenä, kuinka paksu nahka on käsissä, vitsailee Kämäräinen nauraen.

Yrittäjä itse käyttää valkosipulia kausittain.

– Välillä tulee laitettua sitä vähän jokaiseen ruokaan. Sitten menee kuukausia, ettei juuri mihinkään. Pidän valkosipulista liharuoissa ja pizzan päällä erityisesti. Olen kuullut, että jotkut laittavat sitä jopa aamupuuroon, mutta en ole itse sille linjalle lähtenyt, nauraa Kämäräinen.