Australian vuosi 2013 mittaushistorian kuumin - "ei selity luonnollisella vaihtelulla"

Australiaa piinaavat helteet ovat suurkatastrofi maan karjataloudelle. Ilmastotieteilijät näkevät Australian ilmastossa laajemman muutoksen.

luonto
Australialainen palomies sammuttaa pensaspaloa Bellissä.
PAul Miller / EPA

Australiassa viime vuosi oli lämpimin sen jälkeen, kun vertailukelpoinen tilastointi aloitettiin vuonna 1910, kertoo maan ilmatieteen laitos.

Voimakas lämpöaalto alkoi jo edellisen vuoden syyskuussa, minkä jälkeen keskimääräiset lämpötilat ovat olleet harvinaisen korkealla. Ankara hellekausi huipentui Australian keskikesään, eli vuodenvaihteeseen 2012 - 13, jolloin lämpötila ylitti 45 astetta noin 20 päivänä perätysten.

Muutkin vuodenajat olivat 2013 huomattavan kuumia ja kuivia. Monilla alueilla, mm. Tasmanian saarella ja Sydneyn lähellä koettiin valtavat maastopalot.

Vuoden keskilämpötila ylitti edellisen ennätyksen peräti 1,2 asteella. Edellinen ennätys oli vuodelta 2005.

Myös tällä hetkellä Australian keski- ja pohjoisosaa koettelee raju kuumuus. Lämpötilat ovat olleet yli 40 asteen jo useita päiviä ja korkeimmillaan käyneet 48 asteessa. Säävaroituksia on annettu moniin kaupunkeihin.

Australialle tärkeä karjankasvatus on suurissa ongelmissa, sillä vuodenaikaiset sateet ovat jääneet hyvin vähiin. Karjankasvattajat joutuvat hätäteurastamaan karjaa, sillä vesi ja ruoka on loppumassa.

Tutkija: Poikkeussää ei selity luonnollisilla tekijöillä

Melbournen yliopiston ilmastotutkija David Karoly pitää keskilämpötilan nousua hyvin erikoisena, sillä tavanomaiset säätekijät eivät selitä sitä. Yleensä Australiassa on kuumaa ja kuivaa Tyynenmeren El Nino -ilmiön aikaan, mutta nyt El Nino ei ole voimassa.

Hänen mukaansa ilmastomallien avulla ei päästä näin korkeisiin lämpötiloihin. Karolyn mukaan viime vuoden ennätyslämpö oli seurausta lämpötilan luonnollisesta vaihtelusta yhdistettynä globaaliin ilmastonmuutokseen.

Poikkeuksellinen sää on kiihdyttänyt poliittista keskustelua ilmastonmuutoksesta. Australian liberaalipuoluetta edustava pääministeri Tony Abbott sanoo hyväksyvänsä ilmastonmuutoksen todellisuuden. Hän on kuitenkin pyrkinyt lakkauttamaan Australian toimet ilmastonmuutoksen estämiseksi. Hän mm. on kumonnut edellisen hallituksen päätöksen hiilidioksidipäästöjen verottamisesta.

Lähteet: AFP, Reuters