Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar hakee maineensa puhdistusta oikeudesta

Postimees-lehti kirjoitti kolme vuotta sitten Edgar Savisaaren pyytäneen puolueelleen rahoitusta Venäjältä. Nyt Savisaar on vienyt noista lehtijutuista alkaneen itärahaskandaalin oikeuteen.

Ulkomaat

Viron politiikassa vuosikymmeniä keskeisesti vaikuttanut Edgar Savisaar on nostanut siviilikanteen Postimees-lehteä vastaan. Keskustapuolueen johtaja ja Tallinnan kaupunginjohtaja Savisaar haluaa oikeuden puhdistavan maineensa väitteistä, joiden mukaan hän ajaa Virossa Venäjän etua ja saa siitä rahaa.

Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar.Timur NisaMetdinov / EPA

Eesti Päevaleht -lehti kertoo käräjäoikeuden ottaneen joulukuun puolivälissä käsittelyyn Savisaaren kanteen. Se koskee vuonna 2010 lehtiartikkelista alkanutta niin sanottua itärahaskandaalia, joka on sittemmin puhuttanut Virossa niin parlamentissa kuin kahvipöydissä. Postimees kirjoitti, että Savisaar oli pyytänyt Venäjältä rahallista tukea keskustapuolueelle.

Postimees on poistanut kiistanalaiset artikkelit avoimesta verkkoarkistostaan. Lehden vastaavan julkaisijan Mart Luikin mukaan hyvän tavan mukaista on, etteivät jutut ole luettavissa oikeudenkäynnin aikana. Luik kuitenkin kummastelee, miksi Savisaar odotti kolme vuotta, ennen kuin nosti kanteen, jos pitää lehtijuttuja valheina.

Syksyn vaalit olivat keskustan juhlaa

Savisaaren liian läheisiksi väitetyt idänsuhteet olivat jo aiemmin Virossa puheenaihe. Erityistä puhtia se sai viime syksyn paikallisvaalien alla muiden puolueiden yrittäessä murtaa keskustapuolueen valtaa Tallinnassa. Noin 38 prosenttia Tallinnan asukkaista on venäjänkielisiä.

Suurinta kohua on aiheuttanut Tallinnan Lasnamäen lähiön ortodoksikirkko. Asukkailtaan venäläisenemmistöisessä suurlähiössä viime syyskuussa avautuneen kirkon rahoitus on pitkälti peräisin Venäjältä. Savisaar esiintyi näkyvästi julkisuudessa hankkeen kaikissa vaiheissa.

Keskustapuolue voitti lokakuun paikallisvaalit koko maassa 31,9 prosentin ääniosuudellaan, ja Tallinnassa keskustaa äänesti yli puolet. Savisaaren henkilökohtainen äänimäärä oli ennätyksellinen Viron koko vaalihistoriassa.