1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Dada Masilon Joutsenlampi ravistelee Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalia

Tanssifestivaali juhlii 45. juhlavuottaan tuomalla esiin tanssin rajattomat mahdollisuudet. Omaperäisistä esiintyjistä yksi odotetuimmista on Dada Masilo, jonka versio Joutsenlammesta yhdistelee mielenkiintoisesti baletin estetiikkaa ja afrikkalaisen tanssin liikettä ja rytmiä.

Dada Masilon tulkinta Joutsenlammesta yhdistelee baletin muotokieltä afrikkalaiseen tanssiin ja sen rytmiin.
Jorma Uotinen kertoo Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin ohjelmistosta
Dada Masilon tulkinta Joutsenlammesta yhdistelee baletin muotokieltä afrikkalaiseen tanssiin ja sen rytmiin.
Jorma Uotinen kertoo Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin ohjelmistosta

Kuopiossa on tarjolla laaja kirjo erilaista tanssia, kun tanssifestivaali Kuopio Tanssii ja Soi viettää 45. juhlavuottaan ensi kesänä. Pääpainona festivaaleilla on ajankohtaiset teokset ja tekijät, jotka eivät pelkää poiketa polulta tai ravistella totuttuja rajoja.

- Nykypäivän tekijät sekoittelevat tyylejä, eikä nykyään enää ole selkeästi yhden koulukunnan edustajia. Vaikka hiphopista voi löytää flamencon elementtejä, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen luotsaa juhlavuoden festivaalia.

Omaperäisiä ratkaisuja tarjoaa festivaalin yksi odotetuimmista vieraista, Afrikan nouseva nykytanssin tähti Dada Masilo. Masilon käsissä rakastettu baletti Joutsenlampi muuttuu afrikkalaisen tanssin liikekielen ja rytmien sekä baletin estetiikan yhteenkietoutumassa kiinnostavaksi versioksi. Masilon tulkinnassa Joutsenlammessa tanssivat niin naiset kuin miehet.

- Dada Masilon tulkinta Joutsenlammesta on väistämättä tulevan kesän kärkihetkiä ja ylipäänsä nykytanssin huippua, Uotinen kertoo.

Masilon lisäksi omaperäisyys kumpuaa israelilaissyntyisen Hofesh Shechterin ensimmäisessä kokoillan koreografiassa. Teos Political Mother ottaa kantaa maailmanpolitiikkaan ja teoksessa päästään tanssin hurman lisäksi nauttimaan rock-keikasta. Paluu Kuopioon on Shechterille merkityksellinen, sillä hänen ensimmäinen koreografiansa nähtiin vuonna 2003 Kuopiossa järjestetyssä kansainvälisessä koreografikilpailussa.

- Shechter ja Masilo ovat molemmat maailmalla tuoreita ja ajankohtaisia, uusia näkökulmia taiteenlajillemme tuovia tekijöitä. Olemme ylpeitä siitä, että voimme tuottaa heidän kaltaisiaan edelläkävijöitä Suomeen ja Kuopioon, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen sanoo.

Kotimaiset tähdillä ja flamencolla paikka festivaaleilla

Kuopio Tanssii ja Soi ei ole unohtanut myöskään kotimaisia tähtiä, vaan maailman tanssijoiden festivaali tuo suomalaisia ja muita pohjoismaisia tekijöitä ja teoksia yleisön eteen. Jorma Uotinen nostaa esiin Jyrki Karttusen, joka on viime vuosina noussut oman sukupolvensa ykköstekijäksi omaperäisellä ja vahvalla taiteilijuudellaan.

Muita suomalaisia nimiä ovat Alpo Aaltokoski ja suomalaislähtöinen Virpi Pahkinen. Uotinen tykästyi Aaltokoski Companyn teokseen Together jo pari vuotta sitten ja peräänkuuluttaakin teosten pidempää elinkaarta.

- Monilla teoksilla on vain muutama esitys. Niitä pitäisi ottaa uudelleen esitettäviksi, jotta teoksilla olisi pidempi elämänkaari, Uotinen perää.

Tanssifestivaalin monipuoliseen tarjontaan palaa myös flamenco, joka on ollut muutaman vuoden poissa ohjelmistosta.

- Osa yleisöstä on kaivannut flamencoa ja toive on nyt otettu huomioon. Olemme yleisön palvelijoita, flamencolle on tilausta ja paikka ensi kesänä, Uotinen lupaa.

Klassista tanssia ei ole kuitenkaan unohdettu, vaan sitä nähdään esimerkiksi suositussa Gaala-illassa. Kuopio Tanssi ja Soi -festivaali järjestetään 12.6_.– _18.6.2014