Istuvan presidentin ehdokas voitti Madagaskarin kiistellyt vaalit

Vaalien kakkosen mukaan laskennassa tehtiin vilppiä. Siten vaaleista ei liene ratkaisemaan Madagaskarin poliittista kriisiä, joka on syönyt pahoin myös taloutta.

Ulkomaat
Hery Rajaonarimampianina.
Hery Rajaonarimampianina marraskuussa 2013.Kabir Dhanji / EPA

Madagaskarin entinen valtiovarainministeri Hery Rajaonarimampianina on voittanut kiisteltyjen presidentinvaalien toisen kierroksen, kertoo maan keskusvaalilautakunta. Sen mukaan Rajaonarimampianina sai 53,5 prosenttia joulun alla käytyjen vaalien äänistä.

Vaalit hävinnyt Jean Louis Robinson pitää tulosta vääristeltynä ja vaatii laskemaan äänet uudelleen. Robinsonin tukijat ovat tehneet vaaleista miltei 300 valitusta, jotka menevät oikeuden tutkittaviksi. Kansainväliset tarkkailijat eivät ole raportoineet vilppihavainnoista.

Rajaonarimampianina oli istuvan presidentin Andry Rajoelinan tuki. Rajoelina nousi asemaansa vallankaappauksella vuonna 2009. Hän ei saanut asettua ehdolle, koska maassa pelättiin väkivaltaisuuksia.

Kielto koski myös Marc Ravalomananaa, jonka Rajoelina syrjäytti vallankaappauksessa. Ravalomanana tuki vaaleissa Rajaonarimampianinaa.

Uuden presidentin valinnan on toivottu lopettavan Madagaskarin kuohunnan, joka on karkottanut ulkomaisia investoijia ja avustuksia ja heikentänyt tuntuvasti valtion taloutta. Vaalien paha takkuilu ja kiistelty tulos eivät kuitenkaan povaa nopeaa ratkaisua ongelmiin.

Lähteet: Reuters, AFP