1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oppiiko suomalainen koskaan maltilliseksi juomariksi?

Tipaton tammikuu lisää suosiotaan, silti suomalaisten juomakulttuuri on edelleen humalahakuista. Vaikka alkoholin kulutus on kääntynyt laskuun, on se nelinkertaistunut runsaassa neljässäkymmenessä vuodessa.

Kotimaan uutiset
Mies pitelee viinilasia
Mika Kanerva

Suomalaista alkoholikulttuuria on vuosia ja vuosikymmeniä yritetty muuttaa maltillisempaan suuntaan. Alkoholiverotuksen muutokset ovat toimineet keppinä ja porkkanana, mutta tulokset eivät ole toivottuja. Tilastojen mukaan suomalaisten alkoholinkulutus on nelinkertaistunut 60-luvulta lähtien, vaikka kulutus kääntyi pienoiseen laskuun vuonna 2012.

Tipaton tammikuu on suomessa perinne, jota on vietetty jo 40-luvulta lähtien. Tavoitteena on joulun ja uuden vuoden juopottelujen jälkeen viettää koko kuukausi ilman alkoholia. Tipaton tammikuu on erityisesti nuorten aikuisten suosiossa ja suosio lisääntyy vuosi vuodelta. Vuosi sitten runsaat 20 prosenttia alkoholia käyttävistä aikuisista onnistui tipattoman tammikuun vietossa.

Suomalaisessa alkoholikäytön merkittävin piirre on humalahakuisuus. Tästä juomatavasta suomalaisia on yritetty vierottaa kohti keskieurooppalaista tissuttelua. Suomalaiset ovat oppivaa kansaa ja osaavat nyt myös tissutelun unohtamatta humalahakuisuutta.

Mitä mieltä olet, oppiiko suomalainen koskaan maltilliseksi juomariksi?

Lue seuraavaksi