USA:n merijalkaväki pohtii naispuolisten alokkaiden kuntotestiä - montako leukaa vedettävä?

Naiset alkavat vuonna 2016 tehdä samoja armeijan ja merijalkaväen taistelutehtäviä kuin miehetkin. Tämä on saanut aikaan pulman, millaiset kuntotestit naisille on kehitettävä, jos tehtävien vaatimukset ovat samat.

Ulkomaat
Sotilaita.
Naispuolinen Yhdysvaltain sotilas laskuvarjojoukkojen harjoituksissa Etelä-Koreassa 26. helmikuuta 2013.Jo-Yong Hak / EPA

Yhdysvaltain merijalkaväki on päättänyt lykätä päätöstä naispuolisten sotilaiden kuntovaatimuksista. Alun perin uusien vaatimusten tuli astua voimaan vuodenvaihteessa, mutta ensimmäisissä kokeissa tulos oli yllättävän huono - alle puolet alokkaista selvitti ne.

Merijalkaväki ja armeija ovat ottaneet tavoitteekseen, että naiset voivat ottaa osaa kaikkiin taistelutehtäviin vuodesta 2016 lähtien. Tätä tavoitetta varten yritetään luoda fyysisiä kuntotestejä, joissa sukupuolten ero olisi mahdollisimman vähäinen.

Pahimmaksi kompastuskiveksi naispuolisille alokkaille on osoittautunut leuanvetotesti. Minimivaatimus merijalkaväkikurssin suorittamiselle on kolme leukaa. Etelä-Carolinassa sijaitsevalla Parris Islandin koulutuskeskuksessa tehdyissä kokeissa vain 45 prosenttia alokkaista läpäisi vaatimuksen.

Naiset saavat kokeen maksimipisteet, jos jaksavat kahdeksan leukaa, miehet puolestaan 20.

Koska leuanveto osoittautui liian vaikeaksi, se korvataan toistaiseksi helpommalla testillä, jossa "riiputaan koukistetuilla käsillä", eli naisen on jaksettava pitää leukansa tangon yläpuolella tarpeeksi kauan.

Koska naiset alkavat tehdä samoja taistelutehtäviä kuin miehetkin, kuntovaatimukset mitoitetaan sen mukaan, mitä tehtävät edellyttävät. Tämä tarkoittaa, että taistelijan on jaksettava nostaa raskaita ammuksia, laitteita tai haavoittuneita tovereita. Näitä tehtäviä ei voi siirtää voimiltaan vahvemmille, vaan jokaisen on selvittävä niistä taistelutilanteessa.

Blogikirjoituksissa kysymystä on käsitelty ahkerasti. Monien kirjoittajien mielestä naisten fyysiset standardit ovat joka tapauksessa miehiä alemmat, joten sitä on turha yrittää peittää.

Hyvin harvat naiset ovat tähän saakka läpäisseet merijalkaväen peruskoulutuksen. Marraskuussa päättyneen koulutusjakson läpäisi kolme naista, joilla vaatimukset olivat samaa tasoa kuin miehilläkin. Merijalkaväen upseerikurssia ei ole läpäissyt yksikään nainen. Naisia työskentelee kuitenkin merijalkaväessä upseeritehtävissä.

Uutista täydennetty viimeisellä lauseella 7.1.2013.

Lähteet: AFP