Chicago-musikaalin toteuttamiseen saatiin oikeudet suoraan Yhdysvalloista

Opiskelijoiden Chicago-musikaali saa ensi-iltansa Seinäjoen Rytmikorjaamolla sunnuntaina 5. tammikuuta. Suosittuun Broadway-musikaaliin haettiin oikeudet Yhdysvalloista saakka. Yhteiskuntakritiikkiä sisältävä musikaali on opiskelijoiden itse tuottamana ja esittämänä.

kulttuuri
Chicago-musikaalin harjoitukset Seinäjoen Rytmikorjaamolla.
Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon sosiokulttuurisen työn opiskelijat nappasivat ison vonkaleen verkkoonsa. Vuonna 1975 ensi-iltansa Broadwaylla saanut Chicago-musikaali on opiskelijoille ennen kaikkea kokonaisvaltainen kokemus siitä, miten iso produktio luodaan itse alusta loppuun saakka.

– Opiskelijat saivat vaikuttaa paljon koko prosessiin. Unettomia öitä on tullut vietettyä, mutta on iso juttu olla päätähtenä tässä näytelmässä, kertoo Sara Jämsä, joka näyttelee musikaalissa toista 20-luvun murhaajatarta, Roxie Hartia.

Unettomista öistä ja väsymyksestä mainitsee myös toisen naispääroolin, Velma Kellyn, näyttelijä Terja Vaaranmaa.

– Musikaali on vienyt todella paljon aikaa, ja viikkoihin on mahtunut useita musiikki-, näytelmä- että koreografiatreenejä. Ryhmähenki on kuitenkin mahtava, ja meillä on suuri palo näytelmää kohtaan, Vaaranmaa suitsuttaa.

Musikaalin oikeudet Amerikasta asti

Seinäjoen ammattikorkeakoulun lehtori Johanna Ikola paljastaa, että näytelmäoikeuksien hakeminen Chicago-musikaaliin ei käynyt sutjakkaasti.

– Suomalainen näytelmäagentuuri sanoi meille suoraan, että emme tule saamaan oikeuksia Chicagoon. Sisuunnuimme tästä, ja lähdimme hakemaan oikeuksia suoraan Amerikasta. Sieltä saimme myöntävän vastauksen, kertoo Ikola ja lisää:

– Heiltä ei saa vastausta siihen, miksi saimme oikeudet, mutta ehkä yksi syy on se, että olimme vain niin sinnikkäitä.

Opiskelijat saavat olla samalla myös ensimmäinen harrastajaryhmä Suomessa, joka on saanut oikeuden näytelmään. Näyttelijä Sara Jämsä haluaa myös korostaa opiskelijoiden panosta näin ison produktion syntymiseen.

– On iso askel, että pääsemme toteuttamaan tällaista megateosta. Myös puvustus ja lavastus on toteutettu opiskelijavoimin, eli kyse on valtavasta yhteispanoksesta, painottaa Jämsä hymyillen.

SeAMK:in opiskelijoiden tuottaman ja esittämän Chicago-musikaalin ensi-ilta on sunnuntaina 5. tammikuuta Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Ensi-illan esitys on järjestäjien mukaan loppuunmyyty, mutta musikaalia esitetään 22. tammikuuta saakka.