1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingin puolueet pohtivat ehtoja Guggenheimin rakentamiselle

Arkkitehtuurikilpailun järjestäminen Guggenheim-museon suunnittelemiseksi Helsinkiin näyttää yhä todennäköisemmältä, kun Vihreät ilmoitti kannattavansa tonttivarausta. Puolue asetti kuitenkin museon rakentamiselle tiukat ehdot, joille löytyy osittaista tukea muistakin kaupungin johtopuolueista.

Alue, johon Helsingin Guggenheim-museota suunnitellaan rakennettavaksi. Kuva: Guggenheim Helsinki

Helsingin kaupunginhallitus näyttänee ensi tiistaina vihreää valoa Guggenheim-museon tonttivaraukselle. Valtuuston toiseksi suurin puolue Vihreät on nyt valmis antamaan varaukselle tukensa. Vihreiden äänet painavat myös hallituksessa.

Vihreät kannattavat Guggenheimin tonttivarausta ja säätiön maksaman arkkitehtuurikilpailun järjestämistä. Itse museon rakentamiselle asetetaan koko joukko rankkoja vaateita. Keskustakirjasto pitää saada Helsinkiin ennen Guggenheimia, museon rakentamiseen löytyy rahaa vain karsimalla suurista liikennehankkeista ja säätiön lisenssimaksut on maksettava yksityisten kukkaroista.

Helsingin Sanomien kyselyn mukaan varauksen kannattajille on nyt kaupunginhallituksessa niukka enemmistö. Hallitus päättää asiasta ensi tiistaina.

Kokoomus ei halua koplata Guggenheimia mihinkään

Helsingin suurin puolue Kokoomus on Vihreiden kanssa samaa mieltä siitä, että museon eduista ja haitoista on tehtävä kaupungin oma laskelma. Kokoomus kuitenkin tyrmää Vihreiden vaatimuksen, että Guggenheimin rakentaminen vaatisi jostain yksittäisestä hankkeesta, esimerkiksi Kehä ykkösen monitasoliittymästä luopumista.

- Näkökulma, jota Kokoomus on pitänyt esillä, on, että emme halua koplata Guggenheim-hanketta mihinkään muuhun yksittäiseen hankkeeseen tai investointiin, Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö sanoo.

Männistön mielestä Guggenheim-hanketta pitää arvioida myös talouden ja työllisyyden kannalta. Hän muistuttaa, että suuret yleisötapahtumat toivat viime vuonna Helsinkiin paljon tuloja.

Arkkitehtuurikilpailu yksinään ei sido meitä mihinkään.

Lasse Männistö

Kokoomus ei halua asettaa tarkkoja ehtoja museon rakentamiselle ennen kuin Helsinki tietää tarkkaan, kuinka paljon yksityiset ja valtio voivat laittaa rakentamiseen rahaa. Arkkitehtuurikisassa Männistö ei näe riskejä.

- Arkkitehtuurikilpailu voidaan käynnistää, koska se yksinään ei sido meitä mihinkään eikä maksa helsinkiläisille yhtään veroeuroa.

SDP pitää Guggenheimin talousehtoja härskeinä

Helsingin kolmanneksi suurimman valtuustoryhmän SDP:n edustajat suhtautuvat Guggenheimiin suurella varauksella. Ryhmän toinen varapuheenjohtaja Thomas Wallgren tyrmää Guggenheim-säätiön nykyiset ehdot.

- Guggenheimin tarjoamat talousehdot ovat härskejä. Niiden mukaan ei kannata rakentaa, Wallgren tiivistää.

Guggenheimin tarjoamat talousehdot ovat härskejä

Thomas Wallgren

Vihreiden tapaan myös Wallgren pitää hyvänä, että Guggenheim-säätiölle laitetaan jo tässä vaiheessa tiukat ehdot, joiden mukaan museo voitaisiin mahdollisesti aikanaan rakentaa. Wallgrenin mielestä museohankkeeseen tarvitaan ennen kaikkea rutkasti lisää yksityistä rahaa, jotta rakentaminen voi toteutua.

Kaupunginhallituksen demarijäsenet vastustivat Helsingin Sanomien kyselyssä Guggenheimin tonttivarausta. SDP:n Pilvi Torsti totesi lehdelle, että ei ole vielä ratkaissut kantaansa. Torsti pitää epätodennäköisenä, että museo toteutuisi säätiön esittämällä tavalla.

- Riski on, että tontin varaus ilman ehtoja antaa signaalin, että Helsinki etenee museohankkeessa, Torsti sanoo.

Yksi vihreiden Guggenheimille asettamista ehdoista on, että kaupunki maksaa museon rakentamisesta ja käyttökuluista korkeintaan puolet. Torstin mukaan tämä on kaukana säätiön esityksestä.

Helsingin kaupunginhallituksen esityslistoissa kerrotaan, että museon vuosikulut olisivat nettona noin viisi miljoonaa. Luvut perustuvat Guggenheim-säätiön syksyllä tekemään ehdotukseen, jossa museon tuloja oli nostettu ja käyttökuluja laskettu ensimmäiseen ehdotukseen verrattuna.

Pilvi Torstin mukaan Guggenheim-kiista on kasvanut Helsingissä kokoaan suuremmaksi. Hänen mielestään kaupungin olisi päätettävä, että koko museohankkeeen ehdot käsiteltäisiin Guggenheim-säätiön kanssa ainakin alustavasti.

SDP:n Thomas Wallgren menee arvioissaan pidemmälle. Hän ei usko, että Guggenheim-museo lopulta nousisi Helsinkiin. Päätöksiä museon rakentamisessa odotetaan vuonna 2015.