Kirkkoherra: Miksi piispa älähti perheneuvonnasta vasta nyt?

Rauman kirkkoherra Seppo Sattilainen ihmettelee perheneuvonnan maksullisuudesta noussutta kohua. Hän ei ymmärrä, miksi piispa puuttui asiaan nyt, vaikka Porissa neuvonta on ollut maksullista jo pitkään.

Kotimaa
Pariskunta kävelemässä.
YLE / Toni Pitkänen

Perheneuvonnan maksullisuuspäätöksen ympärillä käyty keskustelu on lähtenyt Rauman kirkkoherra Seppo Sattilaisen mukaan käsistä. Hänen mukaansa keskustelussa on keskitytty liikaa kirkkoon kuuluvien ja kuulumattomien oikeuksien erittelyyn ja unohdettu itse perusasia.

– Perheneuvonta on määrätty sosiaalihuoltolaissa lakisääteiseksi toiminnaksi kunnalle. Kunta voi tuottaa palvelun itse tai ostaa sen joltain luotettavalta taholta, Sattilainen muistuttaa.

Diakoniaa vai sielunhoitoa?

Sattilaisen mukaan perheneuvonta ei ole myöskään kirkon erikoisdiakoniaa, joksi Turun piispa Kaarlo Kalliala sen määrittelee.

– Meidän perheneuvontamme ei ole koskaan mieltänyt itseään diakoniaksi eikä sieltä löydy diakonista koulutustakaan. Sielunhoidoksi me olemme tätä aina sanoneet, erityistaitoja vaativaksi sielunhoidoksi, Sattilainen linjaa.

Sielunhoidoksi me olemme tätä aina sanoneet.

Rauman kirkkoherra Seppo Sattilainen

Maksullisuus ei ole uusi asia

Erityisen ihmeissään Sattilainen on seurannut piispa Kallialan kommentteja perheneuvonnan maksuttomuudesta. Kallialan mukaan on kristittyjen velvollisuus huolehtia kaikista eikä diakoniasta kuulu ottaa maksua keneltäkään. Sattilaisen mukaan perheneuvonta on ollut maksullista Porissa jo 80-luvulta lähtien.

– Melko myöhään on piispa herännyt asiaan. Saako Pori tässä sitten jotenkin puhtaammat paperit, kun se on ollut asian kanssa jo kauemmin liikkeellä? Mitään säädöstä tai pykälää ei tässä kai olla rikkomassa. Kärpäsestä on vain tehty härkänen, Sattilainen toteaa.