Tuomari päätti: Sherlock Holmes on vapaata riistaa

Oikeuden ratkaisun mukaan Sherlock Holmesista saa tehdä uusia tarinoita maksamatta korvauksia hahmon luojan perikunnalle. Päätöksellä voi olla iso rahallinen merkitys elokuvayhtiöille ja kustantamoille.

Yhdysvaltalainen tuomari on hyväksynyt Sherlock Holmes -salapoliisihahmon vapaaksi riistaksi: tekijänoikeusajan umpeuduttua kuka tahansa saa kirjoittaa Arthur Conan Doylen luoman hahmon elämään uusia käänteitä. Chicagolaisen tuomarin mukaan tekijänoikeus suojaa Yhdysvalloissa enää vain kymmentä viimeistä Holmes-tarinaa.

Conan Doylen perikunta on toista mieltä ja harkitsee valittavansa päätöksestä. Perikunnan mielestä Holmes ja hänen apurinsa tohtori Watson kehittyivät hahmoina aina viimeiseen tarinaan saakka. Siten heitä koskeva tekijänoikeus on voimassa vuoteen 2022 ja hahmojen käyttämisestä on maksettava korvaus, perikunta katsoo. 

Oikeusjutun nostanut kirjailija Leslie Klinger pitää perikunnan näkökantaa kummallisena, sillä sen mukaan suurinta osaa alkuperäisistä tarinoista voisi painaa vapaasti, mutta hahmoja ei saisi käyttää omissa kertomuksissa. Klinger on julkaisemassa teosta, johon Holmesille ja Watsonille on kirjoitettu uusia seikkailuja.

Fan fictionista laillista kauppatavaraa?

Conan Doyle kirjoitti 56 Holmes-romaania ja -novellia vuosina 1887–1927. Klingerin mielestä Holmesin ja Watsonin hahmojen perusominaisuudet tulivat selviksi ennen vuotta 1923 julkaistuissa tarinoissa. Niiden tekijänoikeus on Yhdysvalloissa jo vanhentunut.

Tuomari Ruben Castillo asettui Klingerin kannalle ja katsoi, ettei perikunnan peruste ole tekijänoikeuslain mukainen.

Mikäli päätös pysyy voimassa, siitä saattaa seurata muidenkin kuin Conan Doylen henkilöhahmojen jäljittelyn hyöky, asiantuntijat sanovat. Fan fiction -jäljitelmäkirjoitelmien lisäksi esimerkiksi elokuvateollisuus voisi alkaa hyödyntää esimerkiksi James Bondin kaltaisia nimihahmoja ilman lisenssimaksuja heti, kun kirjasarjan ensimmäisen osan tekijänoikeus vanhenee.