Tukes muistuttaa päiväkoteja, kouluja ja sairaaloita: Vain EU:n hyväksymät desinfiointiaineet sallittuja

Virasto haluaa varmistaa, että PHMB:tä sisältävän käsidesin käyttäminen loppuu julkisissa laitoksissa.

Kotimaa
Lapsia pesemässä käsiään päiväkodissa.
Mika Kanerva / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa välttämään tiettyjä päiväkodeissa, kouluissa ja muissa julkisissa laitoksissa käytettäviä desinfiointiaineita.

Virasto uusii aiemman suosituksensa, jonka mukaan julkisten laitosten pitää lopettaa suihkutettavan, PHMB-yhdistettä sisältävän desinfiointiaineen käyttäminen, jos sitä ei vielä ole lopetettu.

Syynä kehotukseen on, että suihkutettavat PHMB-desinfiointiaineet saattavat aiheuttaa hengitystieoireita ja iho-oireita erityisesti herkille ihmisille. EU:ssa on paraikaa käynnissä riskinarviointi, jossa selvitetään PHMB:n desinfiointiainekäytön vaaroja.

Toisen samankaltaisen tehoaineen, PHMG:n käyttö käsien desinfiointivalmisteissa kiellettiin EU:ssa jo vuoden 2012 heinäkuussa. Ennen kieltoa PHMG:tä käytettiin Suomessa myös muun muassa kotien homesaneerauksissa.

Tukesin ylitarkastajan Tapio Korkolaisen mukaan suihkutettavat PHMB-käsidesit ovat viraston aiempien suositusten vuoksi luultavasti käyneet laitoksissa jo harvinaisiksi, mutta virasto haluaa varmistaa, että niiden käyttäminen loppuu kokonaan.

"Yhdiste aiheuttaa huolta"

Helsingin yliopiston mikrobiologian emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen sanoi perjantaina Uudelle Suomelle, että sairaaloissa ei tiedetä yhdisteiden myrkyllisyyttä, eivätkä hoitohenkilökunnan johto ja hankintapäälliköt lue Tukesin varoituksia.

Salkinoja-Salosen mukaan lasten ihon desinfiointi on "järkyttävää, ja se pitää heti lopettaa".

Tukesin Korkolaisen mukaan Salkinoja-Salosen lausunto myrkyllisyydestä on hänen mielipiteensä. Tukes perustaa kannanottonsa EU-viranomaisten valmistelemaan riskinarvioon.

- Siitä olemme yhtä mieltä, että yhdiste on huolta aiheuttava. Tukesin tiedottaminen pyrkii olemaan neutraalia ja se perustuu EU:n riskinarvioinneissa käytettäviin tutkimustuloksiin, Korkolainen sanoo.

Myös alkoholin riskit tutkitaan

Korkolaisen arvion mukaan Suomen julkisissa tiloissa ollaan siirrytty paljolti takaisin aiemmin yleisesti käytettyihin alkoholipohjaisiin desinfiointiaineisiin.

- Alun perin desinfiointiaineiden alkoholia korvattiin PHMG:llä tai PHMB:lla, koska julkisessa käytössä alkoholipohjaisten aineiden kulutus oli huomattavan suurta, Korkolainen sanoo.

Myös alkoholista on EU:ssa tekeillä riskinarviointi.

"Tarvetta desinfioinnille ei ole"

Tukes kehottaa välttämään ylenmääräistä desinfiointiaineiden käyttämistä ylipäätään. Syynä on se, että Tukesin mukaan todellista tarvetta desinfiointiaineiden käyttämiseen ei monissa paikoissa tällä hetkellä ole.

- Tarvetta oli esimerkiksi lintuinfluenssaepidemian aikana. Nyt tarve on poistunut, mutta desinfiointi on jäänyt päälle. Kyse on turhasta kemikaalialtistuksesta, Korkolainen sanoo.

Jos käsidesiä on pakko käyttää, pitää noudattaa käyttöohjeita ja pestävä kädet ensin, jotta desinfiointiaine olisi tehokasta.