Diplomaattikilvet - lupa törttöillä?

Poliisi kohtaa pääkaupunkiseudulla merkittävissä määrin autoja, joissa on diplomaattikilvet. Mitä poliisi voi tai saa tehdä, jos liikenteelle vaarallinen kuljettaja nauttii koskemattomuutta?

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Uudenvuodenpäivänä poliisi pysäytti Kirkkonummella Kantvikissa pakettiauton, jossa oli diplomaattikilvet. Ajajaa epäillään rattijuopumuksesta ja poliisi esti ajon jatkamisen. Poliisin mukaan Kantvikissa diplomaattikilvin varustetun auton kuljettaja ei suostunut puhaltamaan alkoholimittariin, ja siksi välttyi sakoilta. Poliisi tekee tapauksesta rikosilmoituksen ja ottaa yhteyttä kyseiseen lähetystöön.

- Poliisi pysäyttää tällaisen ajoneuvon samalla tavalla kuin minkä muun ajoneuvon, jossa havaitsee  poikkeuksellista ajotapaa, ylinopeutta tai muuten epävakaata ajoa. Mikäli hän esittää tällaisen diplomaattipassin, jossa todetaan, että hänellä on diplomaattistatus elikä hän nauttii tätä koskemattomuutta, niin silloin poliisitoimet loppuvat siihen, kertoo Helsingin poliisin komisario Dennis Pasterstein.

Pastersteinin mukaan diplomaattikoskemattomuuden omaava kuljettaja on tilanteissa niskan päällä. Hänet puhallutetaan vain mikäli hän siihen suostuu. Silti, diplomaattikaan ei pääse kuin koira veräjästä kaikista tilanteista.

Henkilöön ei siltikään pystytä kohdistamaan minkäänlaisia voimakeinoja.

Dennis Pasterstein

- Jos havaitaan, että kuljettaja on selvästi päihtynyt tai muuten epävakaassa tilassa, jossa hän ei pysty kuljettamaan sitä ajoneuvoa poliisilla on mahdollisuus estää ajon jatkuminen.

Poliisi voi pysäyttää ajoneuvon esimerkiksi kiilaamalla sen omilla autoillaan.

Tämän jälkeen poliisi ottaa yleensä yhteyttä maan lähetystöön, josta kuljettaja on kotoisin ja mahdollisesti myös ulkoministeriön protokollaosastoon.

- Henkilöön ei siltikään pystytä kohdistamaan minkäänlaisia voimakeinoja. Hän on koskematon.

Diplomaattipassi taskussa kuljettaja voi siis tilata paikalle taksin ja poistua paikalta. Näissä tapauksissa poliisi ilmoittaa ulkoministeriöön, että mitä on tapahtunut. Jatkotoimenpiteet päätetään siellä.

Diplomaattistatuksia on eritasoisia

Välillä poliisin eteen tulee tapauksia joissa kuljettaja ei ole suostunut avaamaan ikkunaa. Pastersteinin mukaan nämä tilanteet ovat kiusallisia.

- Lähtökohta on se, että kuljettajan pitää osoittaa että hänellä on diplomaattistatus. Statuksia on eritasoisia. Korkeimmalla tasolla nautitaan täydellistä koskemattomuutta, mutta lähetystöillä on myös henkilöstöä, joilla on matalamman tason status. He eivät nauti koskemattomuutta kuin mahdollisesti virkatehtävässä.

Pasterstein nostaa esimerkiksi lähetystön autonkuljettajan, joka nauttii koskemattomuutta lähettilästä kuskatessaan, mutta ei muuna aikana.

Entäpä tapaus elokuvista, joissa poliisi yrittää pysäyttää diplomaattikilvin varustettua autoa, mutta se ei pysähdy, vaan ajaa lähetystön pihaan ennen porttien sulkeutumista?

- Sinne meni. Jos auto ehtii sinne, niin sille ei voida tehdä mitään. Poliisin tehtäväksi jää raportin täyttö ja sen toimittaminen UM:n protokollaosastolle. Siellä päätetään jälleen jatkotoimenpiteistä.

- Auton sisään ei voi kohdistaa kotietsintää ilman että vieraan maan valtio antaa lupaa kotietsintään. Urani aikana ei ole kyllä tullut tilannetta vastaan, jossa poliisi ei olisi päässyt tutkimaan autoa, Pasterstein muistelee.