Ammattivalmentaja: "Hevonen ei toimi kuin auto"

Raviammattilaiset pitävät Kouvolassa torstaina sattunutta hevosturmaa harvinaisena tapauksena. Joskus onnettomuuksia voi kuitenkin sattua, koska kyseessä on eläin, joka ei aina tottele.

urheilu
Hevonen seisoo tallin ovella
Raine Martikainen / Yle

Kouvolalainen Marko Heikari on toiminut hevosten ammattivalmentajana 1980-luvun lopulta saakka. Hänen mielestään ravikilpailujen meno ei ole muuttunut oleellisesti vuosikymmenten aikana.

– Kilpailu on samanlaista kuin ennenkin, eikä siihen ole tullut mitään ihmeempää muutosta, sanoo Marko Heikari Kouvolan ravitallilta.

Kouvolassa järjestetyn ravikilpailun lähtökiihdytyksessä sattui torstai-iltana raju kolari, minkä päätteeksi yksi hevonen jouduttiin lopettamaan.

Marko Heikari oli mukana kilpailussa, mutta ei osallistunut samaan lähtöön eikä ollut todistamassa onnettomuutta. Kokenut valmentaja ja ohjastaja ei muista koko uraltaan vastaavaa tapausta, että hevonen olisi loukkaantunut kilpailussa niin pahasti, että se olisi pitänyt lopettaa. Silloin tällöin kisoissa voi sattua pieniä pintakolhuja.

– Se on varmaan sattumusten summa, kun kolari käy. Kukaan ei voi sanoa, että ajettaisiin liian lähekkäin. Joskus voi käydä noin, ja onneksi se on tosi harvinaista, Heikari tuumaa.

Onnettomuuksia tapahtuu yleensä silloin, kun eläin ei toimi odotetulla tavalla.

– Pieni riski on aina olemassa silloin, kun eläinten kanssa ollaan tekemisissä. Ne eivät koskaan toimi samalla lailla kuin auto, joka kääntyy sinne, minne sitä käännetään. Eläin ei aina toimi niin, kertoo Marko Heikari.