Paidattomat palomiehet seinällä koko vuoden

Äänekosken palomiehistä on tullut ainakin keski-ikäisten naisten suosikkeja poikakalenterin julkaisun jälkeen. Sanna Kuitusen kuvaaman vuoden 2014 seinäkalenterin tuotto menee lyhentämättömänä äänekoskelaisten vähävaraisten lasten opiskelun ja harrastusten tukemiseen.

ilmiöt
Paidaton palomieskaksikko pesee ambulanssia Äänekosken paloasemalla.
Superman-tatuoidun Mister syyskuun, Petteri Parantaisen toimenkuvaan kuuluu myös ambulanssin pesu.Sanna Kuitunen

Kalentereilla voi saada aikaiseksi hyvää, jos laittaa itseään ja vähän paljasta pintaa peliin. Keski-Suomen Pelastuslaitoksen Äänekosken palomiehet toteuttivat hyvää tekevän seinäkalenterin yhteistyössä Sisä-Suomen lehden kanssa.

Mister syyskuu Petteri Parantainen pesee kalenterikuvassa keltaista ambulanssia työkaverinsa kanssa.

– Paita pois, he-hee ja vaahtoa kehiin niin siinähän se meni. Aika helpolla saatiin hyvään tarkoitukseen vähän rahaa, nauraa Parantainen.

Palomiesten seinäkalenteri on hyvällä maulla toteutettu ja se sopii kaikille seinille. Myyntituotto vähävaraisille lapsille ohjataan perille Äänekosken seurakunnan diakoniatyön kautta.

Palomies Perttu Poikoselle kalenterikokemus ei ollut uusi.

– Koulussa tehtiin tämmönen ja malliura jatkuu, jos työtarjouksia tulee. Keski-ikäisten naisten välitön suosio me saatiin, kun kalenteri tuli myyntiin ja kyllä meidät jo kylällä tunnetaan, pohtii Poikonen.

Paloesimies Teijo Pakarinen kehuu, että kaikki lähtivät innolla kalenteriprojektiin mukaan, kun tiedossa oli sen hyvä kohde.

Pintapelastuskuvia kun otettiin, niin saatiin loppuun hyvä sukelluskuva, jossa näkyy meikäläisen, Pitkäsen Tonin ja Poikosen Pertun sääret eli parhaat puolet meistä, velmuilee Pakarinen.

Kalenteria kuvattiin vuoden ajan

Palomieskalenterin kuvasi Sanna Kuitunen Sisä-Suomen Lehdestä.

– Pääsin näkemään paljon mielenkiintoisia palomiehiä ja hauska oli tehdä heidän kanssaan vuosi töitä. Kuvia otettiin talvella ja kesällä, ulkona ja sisällä ja niitä ideoitiin yhdessä, muistelee Kuitunen.

– Uimarannalla oli ikimuistoisia hetkiä, kun vuorossa olevat mallit tulivat sinne täydellä kalustolla kesken kesähelteisen päivän. Uimassa olevat lapset ihmettelivät, että äiti äiti, miksi tänne tulee noin monta paloautoa, että palaako täällä, nauraa Kuitunen.

Ainoa paikka mistä kalenteriin ei päässyt yhtään kuvaa on palomiesten sauna.

– Vaikka palomiehillä on aina sauna lämpimänä, ihmettelee Kuitunen.

Oman aseman seinälle palomiehet ottaisivat mielellään parturikampaajien, kosmetologien ja sairaanhoitajien kalenterit.

– Poikakalentereita voisivat tehdä vaikkapa tielaitoksen miehet ja asfalttimiehet, mutta niitä me laitettaisi aseman seinälle, hymyilee Teijo Pakarinen.