Rosatomin väki viihtyy jo Kalajoella

Pääasiassa Kuolan ydinvoimalasta Polarnye Zorista tullut venäläisryhmä viettää loppiaisviikonloppua Kalajoen Hiekkasärkillä. Voimalan säätimet ja mittarit ovat vaihtuneet kävelysauvoihin ja hymyt ovat herkässä. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari uskoo Särkkien palvelujen houkuttelevan Rosatomin väkeä Kalajoelle myös Pyhäjoen ydinvoimatyömaalta.

Kotimaa
Venäläisturisteja sauvakävelyllä Kalajoella
Satakunta venäläistä sauvakävelijää aloitti kolmen päivän liikuntaleirin Kalajoen Hiekkasärkkien maastossa. Teoriaopetuksen jälkeen liikkeelle lähdettiin karnevalistisessa hengessä.Yle

Lumettomana tammikuisena aamuna kylpylähotelli Sanin edustalle on kokoontunut satakunta venäläistä ja jonkin verran kalajokisia avaamaan pääasiassa Kuolan ydinvoimalan urheiluseura Energian loppiaisviikonlopun liikuntaleiriä. Kaupunginjohtaja puhuu ja nostetaan Suomen sekä Venäjän liput hotellin lippusalkoihin molempien maiden kansallislaulujen soidessa vuorotellen kaiuttimista. Tämä on täällä vielä tapaus, vaikka Kalajoen Hiekkasärkät on kymmenessä vuodessa kasvattanut vuodepaikkojen määrän kolminkertaiseksi. Niitä on nyt jo 11 500.

- Kokoluokka on sellainen että on luontevaa kansainvälistyä nyt. Toivomme että tämä Rosatomin työntekijöiden liikunnallinen viikonloppu meidän hienoissa sauvakävelymaastoissa on alku jollekin isommalle, sanoo Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari.

Venäläisryhmää vetää Kalajoen maastoissa Kuolan ydinvoimalan urheiluseuran puheenjohtaja ja sauvakävelyvalmentaja Valeriy Saveljev. Siviiliammatissaan hän toimii Kuolan ydinvoimalan liikunta- ja sanatoriopalveluissa työntekijöiden liikuntahuollossa ydinvoimakaupunki Polarnye Zorissa. Asiakkaana on viitisensataa nykyistä ja entistä ydinvoimalan työntekijää.

Jo nyt tämä porukka haluaa tulla uudestaan.

Valeriy Saveljev

- Meillä ei kotona samanlaisia mahdollisuuksia liikkua ja virkistyä kuin täällä. Jo nyt tämä porukka haluaa tulla uudestaan. Hiekkasärkillä on aivan mahtava kombinaatio. Kaikki tarvittavat palvelut ovat tässä pienellä alalla, hehkuttaa Saveljev.

Venäläinen on Kalajoella kuin kotonaan

Viime vuonna hän oli Kalajoella perheensä kanssa. Katsellessaan elokuista hiekkarantaa Saveljev ihmetteli sen autiutta. Suomessahan kesäsesonki loppuu viimeistään siihen kun koulut alkavat.

- Minusta meillä venäläisillä ja suomalaisilla on hyvin samanlainen mentaliteetti. Olen täällä kuin kotona. Venäläisiä voisi tulevaisuudessa käydä täällä paljonkin. Nytkin meidän porukka olisi ollut vähän arvovaltaisempi ilman Volgogradin terrori-iskua. Presidentti määräsi muun muassa ydinvoimalakaupunkien johtohenkilöstön pysymään paikoillaan, koska ydinvoimaloiden vartiointia on tiukennettu itsemurhaiskun takia, kertoo Saveljev.

Kaupunginjohtajan ajatuksissa on myös naapurikuntaan Pyhäjoelle suunnitteilla oleva Rosatomin rakentama ja osaksi omistama ydinvoimala.

- Valtaosa voimalan rakentajista asettuu varmaan Pyhäjoelle, mutta osa voi asettua tänne meille. Liikunnasta ja luonnosta pitävät ihmiset voivat haluta asua Kalajoella ja nauttia Hiekkasärkkien palveluista. Varmaan Rosatomin tulon myötä venäläiset löytävät muutenkin tiensä tänne entistä helpommin, arvioi Puoskari.