1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Psykiatrista hoitoa tarvitsevia lapsia sysätään lastensuojelun hoteisiin

Lastensuojelun keskusliiton mukaan Suomessa on jatkunut jo pitkään ilmiö, jossa lapset joutuvat psykiatrisen laitoshoidon sijaan lastenkoteihin. Psykiatristen hoitojen kustannukset uhkaavat siirtyä lastensuojelun maksettaviksi ja lastenkodit paisuvat entisestään.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kun lapsen mielenterveys järkkyy, hän yleensä saa paikan laitoksesta. Tänä päivänä hänen osoitteensa ei välttämättä olekaan psykiatrinen osasto vaan lastenkoti.

Tarkkoja lukuja ilmiöstä ei ole saatavilla, mutta Lastensuojelun keskusliiton mukaan käytäntö on yleistynyt. Taustalla ovat viime vuosina perusturvaan ja psykiatrisiin laitospaikkoihin tehdyt leikkaukset.

– Kehitys on kulkenut siihen suuntaan, että korvaavien palvelujen tarve on viime vuosina kasvanut ja kyllä tämä kehitys on jatkunut jo pitkään, sanoo Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen.

Hyks lupaa: Hoito oikeasta paikasta

Helsingissä ja Uudellamaalla lasten psykiatrisesta hoidosta vastaavan Hyksin nuorisopsykiatrian mukaan laitoshoitoa saa edelleen tarvittaessa, eikä ketään sysätä suin päin lastenkotiin.

Hyksin mukaan ilmiössä voi olla kyse lapsen tilanteen väärästä tulkinnasta. Tarve psykiatriseen laitoshoitoon ja lastensuojeluun kun kulkee yleensä käsi kädessä.

– Lastensuojelupäätöksistä vastaavat lastensuojeluviranomaiset. Olisi tietysti hyvä, että niistä neuvoteltaisiin yhdessä, koska on aika tavallista, että näillä nuorilla on myös mielenterveyden häiriöitä. Sen takia yhtälö voi sekoittua, kommentoi Hyksin nuorisopsykiatrian vastaava ylilääkäri Klaus Ranta.

Lastenkodeissa ei osaamista

Lastensuojelun keskusliitto on nyt huolissaan siitä, kuinka hoitoa tarvitsevien lasten käy, kun vaativa psykiatrinen osaaminen on lastenkodeista kaukana.

– Lastensuojelussahan ei ole osaamista samalla tavalla kuin terveydenhuollon puolella näihin pulmiin, sanoo Heinonen.

Myös Ranta epäilee lastenkotien osaamista psykiatrisessa hoidossa.

– Sehän on varmasti totta, että siellä ei ole psykiatrinen osaaminen yhtä korkealla tasolla. Ja lastensuojelulaitokset saattavat jossain määrin poiketa toisistaan siinä, kuinka paljon osaamista ja koulutettuja henkilöitä siellä on.

Ilmiön vaarana on myös, että terveydenhoidon kustannuksia siirtyy lastensuojeluun ja lastenkodit kuormittuvat entisestään.

– Lastensuojelu on jo hyvin ylikuormittunutta. Silloin suuri vaara tulee olemaan se, että miten niiden lasten tarpeisiin pystytään vastaamaan sijaishoitopaikoissa, jos sijaishoitopaikat ovat koko aika täynnä, huomauttaa Heinonen.