Taloustutkijat varoittavat: Länsimaiden jättivelat voivat vaatia kovia toimia

Länsimaiden julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen lähestyy 200 vuoden huippulukemia, laskevat taloustutkijat. Velasta selviytyminen voi vaatia kehittyvistä maista tuttuja keinoja, kuten rajuja kulukuureja ja talletusveroja.

talous

Kehittyneiden talouksien julkinen velka on huippulukemissa, eikä siitä selviytymiseen ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, arvioidaan Kansainvälisen valuuttarahaston julkaisemassa tuoreessa tutkimuksessa.

Länsimaiden julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen lähestyy 200 vuoden huippulukemia, taloustutkijat Carmen Reinhart ja Kenneth Rogoff laskevat. Korkeammalla se on tutkijoiden mukaan ollut vain toisen maailmansodan lopulla.

Jo ikääntyvä väestö, paisuvat julkiset menot ja väestönkasvun pysähtyminen vaikeuttavat julkisen talouden hoitoa. Julkisen velan kasvu lisää taakkaa merkittävästi, tutkijat arvioivat.

Kehittyvät taloudet ovat talouskriiseissä joutuneet turvautumaan lainojensa uudelleenjärjestelyyn ja julkisen talouden rajuihin säästökuureihin. Huippulukemista huolimatta länsimaat uskovat selviytyvänsä velkaantumisestaan talouskasvun turvin.

Historiallisesti näin ei kuitenkaan ole käynyt kehittyneissäkään maissa, vaan kivuliaampia keinoja, kuten velkaleikkauksia, korkeampaa inflaatiota ja talletusveroja, voidaan tarvita, tutkijat varoittavat.