1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espanjalainen sydän valaisee hämärää Helsinkiä

Pimeys väistyy pääkaupungissa hetkeksi valofestivaali Lux Helsingin myötä. Muotisuunnittelijana paremmin tunnettu Agatha Ruiz de la Prada ei aluksi lämmennyt Tuomiokirkolle teoksensa taustana, mutta Helsingin yö käänsi pään.

Kotimaan uutiset
Agatha Ruiz de la Pradan ja D-Facton teos Corazón Lyonissa Ranskassa.
Agatha Ruiz de la Pradan ja D-Facton teos Corazón Lyonissa Ranskassa.Agatha Ruiz de la Prada & D-Facto

Senaatintorilla sykkii tämän vuoden valojuhlassa espanjalainen sydän. Arkkitehtuurista ja kuvataiteista innostunut muotisuunnittelija Agatha Ruiz de la Prada on Helsingistä haltioissaan, sillä suomalainen design ja esimerkiksi Marimekko ovat tärkeitä innoittajia.

- Olen todella iloinen saadessani olla täällä, Helsingin parhaalla paikalla. Suomi on designin ja arkkitehtuurin "must"-maa. Historian parhaat arkkitehdit Eliel Saarinen ja Alvar Aalto ovat suomalaisia. Minulla on myös paljon yhteistä Marimekon kanssa. Olisin halunnut tavata Armi Ratian, jos hän olisi elossa.

Ruiz de la Pradan ja D-Facton Senaatintorilla loistava teos, Corazón on ollut aiemmin esillä Ranskan Lyonissa, jossa se sai runsaasti tilaa ympärilleen. Helsingissä Corazón on sijoitettu Tuomiokirkon ylätasanteelle.

Kirkon edusta sydämen näyttämönä epäilytti Ruiz de la Pradaa aluksi, mutta Helsingin yö muutti mielen.

- Aluksi suhtauduin paikkaan epäillen, mutta kun kävimme katsomassa kokonaisuutta keskiyöllä vakuutuin. Keskustelu sydämen ja kirkon välillä on suuremmoista, joten paikka on ehdottoman hyvä. On hienoa, että teokset alkavat elää omaa elämäänsä ja muuttuvat sen mukaan minne ne pannaan.

Valo ja ääni lyövät kättä

Senaatintorin sydämen lisäksi Helsinkiä valaisevat lähipäivät mm. valoflipperi uudella ylioppilastalolla, sadat lyhdyt Hesperian puistossa sekä tulisirkus Kansalaistorilla.

Valoteosten joukkoon mahtuu myös ääntä. Aiemmin rauhallisessa puistossa ollut Ilkka Paloniemen ja Tapani Rinteen Kuula kuulostaa tänä vuonna poikkeuksellisen rankalta sillä Musiikkitalon viereen sijoitetun teoksen taistelutoverina on Mannerheimintien pauhu.

- Mannerheimintiessä on niin paljon voimaa ja massaa ja alaääntä mitä autoista ja liikenteestä lähtee, että tein ratkaisun käyttää aika paljon keskirekisteriä. Sieltä tulee semmosia kirpsakoita kommentteja, jotka sitten leikkaa muun äänen läpi, Tapani Rinne kertoo.

Lux Helsingin teoksia voi ihailla lauantaista keskiviikkoon.

Lue seuraavaksi