Maailmanennätys vaatii rekkalastillisen käsin siivilöityä sahanpurua ja sukulaisia

Juukaan yritetään rakentaa maailman suurin jääkupoli vesi-sahanpuruseoksesta. Rakentajilla ei kuitenkaan ole tarpeeksi hienojakoista sahanpurua, joten he joutuvat siivilöimään 40 kuutiota purua. Hollantilaiset rakentajat ovat tuovat mukanaan Juukaan ystäviään ja perheitään.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Hollantilaisen Einhovenin teknillisen yliopiston tarkoituksena on rakentaa Juukaan maailman suurin jääkupoli. 30 metriä läpimitaltaan ja 10 metriä korkeudeltaan oleva kupoli rakennetaan vesi-sahanpuruseoksesta eli Pykriitistä.

Pykriittiä on käytetty jo toisen maailman sodan aikaan vahvistamaan lentokoneiden jäillä olevia kiitoratoja. Vesi-sahanpuruseos on kolme kertaa vahvempaa kuin tavallinen jää, joten sen pitäisi mahdollistaa suurten kupolien rakentaminen.

Leuto sää yllätti rakentajat ja aloittaminen viivästyi. Lumettomuuden lisäksi tekijöille tuli sahanpuruongelma.

Jääkupolin tekemistä harjoitellaan ensin pienemmän muotin avulla. Kuva: Esa Huuhko / Yle

- Sahanpurun mukana tulee sellaista pientä puulastua. Se puulastu heikentää pykriitin rakenteen ja puulastua joudutaan nyt poistamaan käsin seulomissysteemillä. Tarvittava sahanpurumäärä on 40 kuutiota, aktiivitalkoolainen Jari Repo kertoo.

Yhden rekan vetoautoon mahtuisi 40 kuutiota sahanpurua, kun se olisi lastattu ääriään myöten täyteen.

Sukulaiset ja ystävät mukaan

Pykriittikupoli on kahden Eindhovenin teknillisen yliopiston opiskelijan lopputyö. Juukaan piti tulla alkuperin vain 25 hollantilaisen porukka. Heitä tuleekin 60.

- Minun äitini ja isäni ovat jo täällä. Isoveljeni, pikkuveljeni, tyttöystäväni ja ystäväni tulevat tänne, Jorrit Hijl luettelee.

He varmistavat, että syömme terveellisesti.

Jorrit Hijl

Monen muunkin opiskelijan vanhemmat ovat tulleet Juukaan. He auttavat majapaikalla esimerkiksi ruuanlaitossa, jotta nuoret saavat työskennellä rauhassa.

- He varmistavat, että syömme terveellisesti, Hijl nauraa.

Kupolin avajaisia on tarkoitus juhlia 18.päivä tammikuuta. Hijl, jonka lopputyö kupoli on, kertoo pienemmän porukan olevan valmis jäämään Suomeen pidemmäksi aikaa, jos kupoli ei valmistuisi ajoissa.