Entinen Ely-johtaja hämmästelee uutta Kollaja-arviota

Eero Kaakisen mukaan Ely-keskuksen lausunnossa ohitettiin asiantuntijan näkemykset. Ely-keskuksen nykyinen johtaja kiistää väitteen.

Kotimaa
Havainnekuva Kollajan tekojärvestä.
Pohjolan Voima on suunnitellut Kollajan altaan rakentamista 1980-luvulta lähtien.YLE

Ely-keskuksen Natura-arvioinnista annetussa Kollaja-lausunnossa on sivuutettu täysin esittelijänä toimineen luontoasiantuntijan näkemykset, sanoo hiljattain eläkkeelle jäänyt Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen luonnonsuojeluosaston päällikkö Eero Kaakinen.

Kaakinen muistelee, ettei ole törmännyt suomalaisen yva-historian aikana lausuntoon, jossa asiantuntijan näkemys on sivuutettu nyt nähdyllä tavalla.

Natura-arvioinnista annetussa lausunnossa esittelijänä toiminut luonnonsuojeluyksikön päällikkö Eero Melantie jätti eriävän mielipiteen Ely-keskuksen lausuntoon. Hänen mukaansa Kollajan Natura-arvot kärsivät selvästi, jos tekoallas rakennetaan.

Aronpää luottaa uuteen Natura-arviointiin

Kaakinen ihmettelee myös, miksi Ely-keskuksen johtaja Heikki Aronpää ei tällä kertaa jäävännyt itseään lausunnon laatimisessa toisin kuin neljä vuotta sitten annetun yva-lausunnon yhteydessä.

- Minun ei ole nyt tarvinnut jäävätä itseäni. En ole ollut tekemisissä vastapuolen kanssa eli PVO-vesivoimayhtiön edustajien kanssa. Minua ei ole nähty lounailla vastapuolen kanssa, kuten aikaisemman yva-selvityksen yhteydessä kävi. Silloinkin oli kyse työpaikkalounaasta, Ely-keskuksen johtaja Heikki Aronpää muistelee.

Aronpää sanoo, että mikään ei viittaa siihen, että nyt tehty Natura-arviointi olisi tehty epäpätevästi.

- Se on makuasia, milloin on täysi varmuus siitä, että Natura-arvot eivät heikkene. Tällaisessa tilanteessa esittelijällä on mahdollisuus jättää eriävä mielipide. Ja viranomaisella on mahdollisuus esittää oma näkemyksensä, Aronpää toteaa.