Hyppää sisältöön

Kullan hinta povaa parempia aikoja

Kullan hinta on laskenut voimakkaasti. Hinnan pudotuksen taustalla on maailmantalouden kohentuminen. Takavuosien kultabuumin hiljentyminen näkyy myös siinä, etteivät ihmiset tuo enää niin paljon vanhoja korujaan myyntiin.

Kuva: Franck Robinchon / EPA

Helsinkiläisen jalometalliyrityksen kultakauppa on monipuolista. He myyvät kultaharkkoja ja -kolikoita sijoittajille, kultalevyjä materiaaliksi kultasepille ja harrastelijoille, ja käyttävätpä kultaa vielä hammaslääkäritkin.

Kauppa käy kahteen suuntaan. Rasmussen ostaa romukultaa, kun ihmiset haluavat päästä eroon vanhoista koruistaan. Vanhoja aarteita ei kuitenkaan tule piirongin laatikoista niin ahkerasti myyntiin kuin pari vuotta sitten, kertoo operatiivinen johtaja Niklas Sundman Rasmussenilta.

– Meillä viime vuosi oli selvästi edellistä heikompi. Yksi syy on siinä, että ihmiset taisivat pari vuotta sitten myydä suurimman osan vanhoista koruistaan. Toinen syy on tietenkin se, että kullan hinta on laskenut.

Kullan hinta nousi koko 2000-luvun viime vuoteen saakka. Korkeimmillaan kullan hinta oli vuosina 2011–12. Huippuaikaan gramma kultaa maksoi lähes 45 euroa. Tällä hetkellä hinta on noin 29 euroa grammalta.

Viime vuoden hintaromahdus oli suurin kolmeenkymmeneen vuoteen.

Kullan sijasta hankitaan osakkeita

Hinnan pudotuksen taustalla yksi syy on se, että sijoittajat ovat perinteisesti pitäneet kultaa turvasatamana. Kun ajat ovat huonot, niin osakkeiden sijaan sijoitetaan kultaan.

Nyt kun pelot esimerkiksi Euroopan rahaliiton hajoamisesta hellittävät ja maailmantalouden näkymät parantuvat, uskalletaan taas hankkia osakkeita, arvioi Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

– Sijoittajien riskinottohalukkuus on vahvistunut, kun maailmantalouden näkymät ovat parantuneet. Sen sijaan, että ostettaisiin kultaa, ostetaankin amerikkalaisia, eurooppalaisia tai japanilaisia osakkeita.

Yhdysvalloissa odotellaan taloudellisesti parempaa vuotta,l keskuspankin uumoillaan vähentävän elvytystä ja tämän myötä dollarin arvellaan vahvistuvan. Nämä kaikki liittyvät siihen, että kullan hinnan otaksutaan pysyvän alhaisena.

Toisaalta, kullan koventunut kysyntä voi nostaa hintoja. Esimerkiksi kiinalaiset ovat hamstranneet niin harkkoja, kolikoita kuin korujakin.

.
.