1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltojen Keskilänsi saattaa kokea kylmimpiä lukemia kahteen vuosikymmeneen

Meteorologien mukaan puuskissa tuulet voivat yltyä vaarallisen jäätäviksi. Chicagossa ihmisiä kehotetaan pysyttelemään sisällä, ja Minnesotassa on päätetty sulkea koulut maanantaiksi.

Ulkomaat
Lapsia aikuisten kanssa on menossa pulkkamäkeen New Yorkin Prospect Park:iin lumimyrskyn jälkeen.
Spencer Platt / AFP

Yhdysvalloissa kylmä säärintama saattaa tuoda Keskilänteen kovimpia pakkasia kahteen vuosikymmeneen. Meteorologit ennustavat esimerkiksi Chicagoon -27 astetta, Minnesotaan -35 astetta ja Pohjois-Dakotaan -31 celsiusastetta.

Meteorologien mukaan puuskissa tuulet saattavat yltyä vaarallisen jäätäviksi. Pahimmillaan puuskissa pakkanen voi tuntua yli -50 asteelta.

Keskilänteen kylmä sää iskee sunnuntaina, ja sitä edeltävät ensin lumisateet. Kylmä säärintama etenee sen jälkeen Yhdysvaltojen koillisosaan, jossa ihmiset toipuvat vielä talvimyrskystä. Kylmyys jatkuu aina alkuviikkoon saakka, ja saattaa tuoda harvinaisen kylmiä lukemia myös etelämmäksi.

Viranomaiset ovat kehottaneet pahimmilla alueilla asuvia viettämään viikonlopun sisätiloissa. Chicagossa ihmisiä on kehotettu pysyttelemään kotona ja varaamaan tarpeeksi ruokaa, ja Minnesotassa puolestaan koulut pysyvät maanantaina kiinni.

Kylmä säärintama vaikuttanee moniin asioihin urheilutapahtumista lentoihin.

Hercules-talvimyrky iski Yhdysvaltojen itäosaan torstaina ja sekoitti elämää muun muassa New Yorkissa ja Bostonissa. Se vaati ainakin 11 ihmisen hengen. Myrsky toi mukanaan lumisadetta ja pakkasia.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi