1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yli 60 prosenttia espanjalaisista haluaa sanoa kuninkaalleen adiós

Skandaalien ja heikon terveyden vaivaaman kuningas Juan Carlosin suosio on romahtanut muutaman vuoden aikana. Kruununperillisen suosio on sen sijaan korkea ja enemmistö uskoo tämän voivan pelastaa kuninkaallisten maineen.

Peräti 62 prosenttia espanjalaisista haluaa kuningas Juan Carlosin luopuvan kruunustaan, kertoo El Mundo -lehden teettämä mielipidetiedustelu (siirryt toiseen palveluun). Vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa kuninkaan eroa toivoi 45 prosenttia vastaajista.

Kuningas Juan Carlosin suosio on romahtanut muutaman vuoden aikana useiden skandaalien sekä jatkuvien terveysongelmien vuoksi. Kuninkaan vävy ja tytär on yhdistetty korruptioskandaaliin ja kuningas itse on herättänyt pahennusta muun muassa ylellisellä norsunmetsästysmatkallaan.

Monarkiaa kannattaa 50 prosenttia espanjalaisista. 57 prosenttia vastaajista uskoo, että maan kuninkaallisten suosio parantuisi, jos kuninkaan poika prinssi Felipe nousisi hallitsijaksi. Vastaajista 66 prosenttia sanoo suhtautuvansa Felipeen positiivisesti.

Hovi on aiemmin ilmoittanut, ettei kuningas ole harkinnut kruunusta luopumista heikentyneen terveytensä vuoksi.