Hodorkovski saapui Sveitsiin

Hodorkovski matkusti vapauteen päästyään ensin Berliiniin. Hän sai maanantaina viisumin Sveitsiin.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski.Michael Kappeler / EPA

Venäläinen entinen öljypohatta Mihail Hodorkovski on saapunut Sveitsiin. Maa myönsi hänelle kolmen kuukauden viisumin maanantaina. Tiedottajansa mukaan Hodorkovski on saapunut perille Baseliin tänään sunnuntaina Saksasta puolisonsa kanssa. Hodorkovski matkusti Berliiniin heti päästyään vapauteen. Pariskunnan kaksi poikaa opiskelee Sveitsissä. Julkisuuteen ei ole kerrottu sitä, minne päin Sveitsiä Hodorkovski mahdollisesti asettuu tai jääkö hän sinne yleensä ottaen pysyvämmin.

Hodorkovskilla on tunnetusti liikesuhteita Sveitsiin. Kun häntä vastaan nostettiin syytteet Venäjällä, viranomaiset yrittivät takavarikoida öljy-yhtiö Jukosin varoja, jotka olivat Sveitsissä. Tuolloin niitä arvioitiin olleen noin 3,6 miljardia euroa. Sveitsiläiset eivät suostuneet luovuttamaan niitä, sillä heidän mukaansa Hodorkovskin syytteet olivat poliittisesti värittyneitä. Epäselvää on, kuinka paljon varoja mahdollisesti on edelleen Sveitsissä ja voiko Hodorkovski käyttää niitä.

Venäjälle hän ei aio palata. Sveitsin myöntämän viisumin ansiosta hänellä on mahdollisuus matkustaa Schengen-maihin. Saksaan hänellä on vuoden viisumi.

Mihail Hodorkovski oli vankeudessa yli kymmenen vuotta. Hänet tuomittiin talousrikoksista. Länsimaat arvostelivat tuomion olevan poliittinen, sillä Hodorkovski tunnettiin presidentti Vladimir Putinin arvostelijana. Putin armahti Hodorkovskin joulukuussa. Armahduksen on uumoiltu liittyvän helmikuussa alkaviin Etelä-Venäjällä järjestettäviin Sotshin talviolympialaisiin. Hänen oli määrä vapautua ensi elokuussa.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass