Senegal kaavailee jättisakkoja venäläisalukselle salakalastuksen takia

Takavarikoitu troolari on jäänyt kiinni samoilla asioilla jo useamman kerran. Tiedossa voi olla 600 000 euron sakot.

Ulkomaat

Länsiafrikkalainen Senegal on ottanut haltuunsa venäläisen troolarin. Sen miehistöä epäillään laittomasta kalastuksesta Senegalin vesillä, kertoo maan kalastusministeriö. Oleg Naidenov nimellä tunnettu alus vallattiin eilen lauantaina lähellä Guinea-Bissaun rajaa. Laivalla oli 62 venäläistä ja 20 Guinea-Bissaun kansalaista. Alus on nyt Dakarissa.

Laiton kalastus maksaa pelkästään Senegalille yli 180 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt Senegal suunnittelee määräävänsä alukselle jopa 600 000 euron sakot. Yleensä sakot ovat vastaavissa tapauksissa noin 305 000 euroa. Samainen troolari on kuitenkin jäänyt kiinni jo useamman kerran, joten sille aiotaan määrätä kaksinkertaiset sakot.

Venäjän valtiontelevision mukaan venäläisdiplomaatit tapaavat Senegalin presidentin Macky Sallin vielä tänään sunnuntaina tapauksen vuoksi.

Laiton kalastus on suuri ongelma Länsi-Afrikassa. Se syö kalakantoja hallitsemattomasti, tuhoaa ympäristöä ja vaarantaa paikallisten pienimuotoisesti kalastavien ihmisten toimeentulon. Alueen hallitukset ovat äskettäin ottaneet asian esille Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten kanssa. Oleg Naidenov huomattiin ensimmäisenä ranskalaisesta sotilaskoneesta, joka lensi alueella avustamassa senegalilaista kalastuksenvalvojaa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP