1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakissa suurhyökkäys Fallujaan

Irakin armeija hyökkää voimalla al-Qaidan valtaamaan kaupunkiin. Tilanne Fallujassa ja sen naapurikaupungissa Ramadissa on sekava.

Ulkomaat
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Irakin armeija on aloittanut suurhyökkäyksen vallatakseen takaisin Fallujan kaupungin, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Hyökkäys alkoi sunnuntai-iltana Irakin ilmavoimien pommituksella. Irakin sotilasjohto arvioi takaisinvaltauksen vievän parisen päivää.

Bagdadin länsipuolella sijaitseva Falluja, samoin kuin sen naapurikaupungin Ramadin eräät kaupunginosat, joutuivat viikonloppuna sunnimuslimeihin kuuluvien taistelijoiden ja heitä tukevien paikallisten heimosotilaiden valtaan. Sunnitaistelijat kuuluvat Irakin ja Syyrian islamilainen valtio -järjestöön, jota pidetään al-Qaida-terroristijärjestön paikallisosastona.

Sunniväestö on protestoinut Irakissa jo jonkin aikaa shiiaenemmistöistä hallitusta vastaan ja uskontoryhmien välinen väkivalta on kiihtynyt. Esimerkiksi eilen sunnuntaina Bagdadin pohjoispuolella räjähti kaksi autopommia. Bagdadista länteen sijaitseva Anbarin maakunta on sunnimuslimien vahvaa aluetta ja kapinahenki on siellä vahvin.

Sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tilanne varsinkin Fallujassa on sekava, sillä eräät paikallisheimot olivat aluksi ilmoittaneet tukevansa hallitusta, jotta al-Qaida-islamistit saataisiin ajettua pois kaupungista. Sittemmin osa heimoista on vaihtanut puolta ja siirtynyt puolustamaan kapinallisia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sen jälkeen, kun Yhdysvallat valtasi Irakin vuonna 2003, kun paikalliset kapinalliset saavat näin merkittäviä asutuskeskuksia hallintaansa.

Lähteet: Yle Uutiset, AP

Lue seuraavaksi