USA:n kaupunkien kadut autioituvat - varoitus hengenvaarallisesta säästä

Yhdysvalloissa paukkuu pakkanen. Ihmisiä kehotetaan pysymään sisällä ja varaamaan ruokaa. Autoilu on paikoin kokonaan kielletty lumikinosten ja liukkauden takia.

Ulkomaat
Joki höyryää valtoimenaan pakkassäässä Yhdysvaltain Chicagossa.
Scott Olson / AFP

Yhdysvalloissa varaudutaan ankaraan talvisäähän. Pohjoisesta on saapumassa erittäin kylmä ilmavirtaus, joka on saanut maan viranomaiset aloittamaan laajat varotoimet kylmään tottumattomien asukkaiden turvaamiseksi.

Pakkassään ennustetaan peittävän tämän viikon aikana alleen puolet Yhdysvalloista aina Floridaa myöten. Kylmintä olisi Keskilännen pohjoisosassa. Esimerkiksi Pohjois-Dakotan ja Wisconsinin osavaltioihin ennustetaan -30 celsius-asteen pakkasia. Puuskainen tuuli saa ilmanalan tuntumaan jopa -50 asteen pakkaselta. Maassa ei ole ollut näin kylmää 20 vuoteen.

Talvisää tuo mukanaan myös lumisadetta. Keskilännessä lunta voi tulla noin 30 senttiä. Maan koillisosassa voi tulla jäätävää sadetta.

Yhdysvaltain osavaltioiden viranomaiset ovat ryhtyneet laajoihin varotoimiin. Koulut on pidetty maanantaina suljettuina koko Minnesotan osavaltiossa sekä osissa Wisconsinia, Illinois'ta, Indianaa ja Iowaa.

Liikennettä maanteillä on rajoitettu. Illinois'ssa eräät maantiet on suljettu kokonaan. Indianapolisin kaupungissa pormestari on määrännyt kaupunkiin täydellisen autoilukiellon. Autolla saa ajaa vain hätätapauksissa tai suojapaikkaa etsiäkseen.

Ihmisiä kehotetaan varaamaan ruokaa koteihin ja pysymään sisätiloissa. Kaupunkien kadut ovatkin autioitumassa. Monet kaupungit ovat sulkeneet ostoskeskukset ja elokuvateatterit. Jopa jumalanpalveluksia kirkoissa on peruttu. Chicagossa pidetään yön yli auki 12 valtion virastoa, mm. kirjastoja, joihin ihmiset pääsevät lämmittelemään.

Tuhansia lentoja on peruttu tai lähtöjä viivytetty osittain vaikean sään, osittain siitä johtuvien teknisten ongelmien takia.

Erittäin kylmän sään ennustetaan kestävän kolmisen päivää, mutta pakkasta jatkuu ainakin ensi viikon alkuun saakka.

Lähteet: AP, AFP