1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kumpaa tulee noudattaa – lakia vai omaa oikeustajua?

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että lakia tulee noudattaa, vaikka se olisi ristiriidassa oman moraalin kanssa. Oletko samaa mieltä?

Kotimaan uutiset
Greenpeacen aktivistit, joiden joukossa suomalaisaktivisti Sini Saarela ja Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo, nousemassa öljynporauslautta Prirazlomnajalle Petsoranmerellä.
Greenpeacen aktivistit, joiden joukossa suomalaisaktivisti Sini Saarela ja Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo, nousemassa öljynporauslautta Prirazlomnajalle Petsoranmerellä.Greenpeace

Yle uutisten kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että lakia ei saa rikkoa, vaikka se olisi ristiriidassa oman moraalin kanssa.

Eniten lainkuuliaisuutta kannattavat kyselyn mukaan naiset, kaikkein suurituloisimmat ja johtavassa asemassa työskentelevät.

Moraalin ja lain suhdetta suomalaiset ovat pohtineet viime aikoina erityisesti Sini Saarelan tapauksen yhteydessä. Moni mietti, oikeuttiko päämäärä laittoman teon vai ei.

Myös sisäministeri Päivi Räsänen tuli aloittaneeksi vilkkaan arvokeskustelun todetessaan, että lääkärin pitäisi uskonnollisen vakaumuksensa takia voida kieltäytyä tekemästä aborttia.

Mitä mieltä sinä olet: kumpaa tulee tiukan paikan tullen noudattaa – lakia vai omaa oikeustajua? Hyväksytkö kansalaistottelemattomuuden? Perustele.

Lue seuraavaksi