1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työntekijät pitävät vankina kahta rengasvalmistaja Goodyearin johtajaa

Tehtaan tuotantojohtaja ja henkilöstöpäällikkö lukittiin neuvotteluhuoneeseen Pohjois-Ranskassa. Tehdasta on oltu lakkauttamassa jo pitkään. Nyt työntekijät vaativat huomattavaa erorahaa.

Rengasvalmistaja Goodyearin työntekijät pitävät vankinaan kahta johtajaansa yhtiön tehtaalla Pohjois-Ranskassa. Autonrenkaita valmistava tehdas on ollut jo useita vuosia lakkautuslistalla. Yhtiön johdon ja ammattijärjestön neuvottelut ovat jumissa. Tehtaan tuotantojohtaja ja henkilöstöpäällikkö ovat olleet lukittuina neuvotteluhuoneeseen Amiensissa maanantaiaamusta alkaen. Työntekijät ovat sanoneet pysyvänsä vankiensa kanssa neuvotteluhuoneessa ainakin yön ajan.

Huoneeseen päässeiden toimittajien mukaan tunnelma oli siellä kuin opiskelija-asuntolassa. Vangitut johtajat ovat saaneet vettä ja heillä on edelleen matkapuhelimet käytössään, ammattiliitto CGT kertoo. Amiensin tehtaan työtekijät ovat ennenkin käyttäneet kovia otteita: he ovat polttaneet autonrenkaita protestiksi ja ampuneet poliiseja värikuula-aseilla.

Nyt ammattijärjestö vaatii työntekijöille muun muassa 80 000 euron erorahaa ja lisäksi 2 500 euroa jokaista tehtyä työvuotta kohden. Tehtaassa työskentelee liki 1 200 ihmistä. Työntekijät pelkäävät irtisanomisten alkavan lähiviikkoina.

"Pomonnappaus" on ollut Ranskassa aiemmin hyvinkin yleistä ristiriitatilanteissa. Esimerkiksi vuonna 2009 useiden yritysten kuten Sonyn ja Hewlett-Packardin johtajat joutuivat työntekijöidensä vangeiksi. Yleensä kaappaukset ovat kestäneet muutamista tunneista muutamiin päiviin. Niistä voi seurata viiden vuoden vankeusrangaistus ja kymmenientuhansien eurojen sakot. Yleensä työntekijät eivät kuitenkaan ole saaneet syytteitä.