Vaali-into nousussa – Edessä tärkeimmät eurovaalit pitkään aikaan

Eurovaalit pidetään tänä vuonna jo toukokuussa. Vaali-innon odotetaan nousevan viime kerrasta muun muassa kriitikkojen ja unionin puolustajien selkeiden erojen myötä.

Ylen aamu
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
Alkanut vuosi on vaalivuosi EU:ssa. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että vaaliasetelmat ovat tavallista mielenkiintoisemmat varsinkin EU-kriittisten nousun takia.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää kevään eurovaaleja tärkeämpinä kuin muutamia aikaisempia.

– Voisi sanoa, että nämä ovat tärkeämmät eurovaalit kuin pitkään aikaan, Tiilikainen totesi Ylen aamu-tv:n vieraana.

Tärkeys johtuu siitä, että nyt otetaan kantaa siitä, mihin suuntaan unionia aletaan viedä ja rakentaa talouskriisin jälkeen. Lisäksi nyt päätetään millaisille ihmisille unionin tulevaisuuden johto annetaan.

Valinnat ovat saaneet sekä unionin puolustajat ja kriitikot valpastumaan. Otetaan selvästi enemmän kantaa unionin puolesta ja sitä vastaan.

– Se tuottaa mielenkiintoisia vaaliasetelmia meillä ja muualla.

– Eurooppalaiset puolueet ovat valpastuneet ja Euroopan parlamentti on saanut enemmän valtaa. Se on tuottanut aika tavalla erilaisen asetelman politiikkaan.

Muutoksen ja jännitteiden ansiosta Tiilikainen uskoo, että tällä kerralla äänestysinto saattaa nousta aiemmista vaaleista.

Europarlamentin vaalit pidetään Suomessa toukokuun 25. päivänä. Suomesta europarlamenttiin valitaan 13 edustajaa vuosille 2014-2019.