1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksassa kampanjoidaan näyttävästi eläinkokeita vastaan

Eläinkokeita vastustavat lääkärit haluavat Saksaan eläinkokeiden täyskiellon.

Saksassa kampanjoidaan laajasti eläinkokeita vastaan. Eläinkokeita vastustavien lääkäreiden järjestö julkaisi jouluna Saksan lehdistössä useita koko sivun ilmoituksia ja pyysi saksalaisia lähettämään postia liittokansleri Angela Merkelille, jotta Saksaan saataisiin laki eläinkokeiden täyskiellosta.

Ensi kuussa järjestö kampanjoi esittämällä dokumenttifilmiä häiriintyneistä simpansseista, joita käytettiin eläinkokeissa vuosikymmeniä.

Euroopassa Saksa on eläinkokeiden suurkuluttaja. EU-komission joulukuussa julkistamien tilastojen mukaan Euroopan maista vain Ranskassa tehdään enemmän eläinkokeita kuin Saksassa. Koko EU:n alueella käytettiin vuonna 2012 yli 11 miljoonaa koe-eläintä, joista Saksassa noin kolme miljoonaa.

Maatalousministeriön tilastojen mukaan suunta on Saksassa ollut nouseva. Eläinkokeisiin käytettiin vuonna 2012 noin 200 000 eläintä enemmän kuin edellisvuonna.

Berliini Saksan eläinkoepääkaupunki

Berliini on tilastojen mukaan Saksan eläinkokeiden pääkaupunki, sillä kokeita tehdään enemmän kuin missään muussa Saksan kaupungissa.

Eniten testataan hiiriä ja rottia, mutta myös kaloja, kaniineja, kissoja, apinoita ja koiria. Beaglet ovat saksalaisten eläinsuojelujärjestöjen mukaan koekäytössä erityisen suosittuja, koska ne ovat kärsivällisiä ja tottelevia.

Eläinten avulla tutkitaan vakavia sairauksia

EU kielsi eläinkokeiden käytön kosmetiikkateollisuudessa viime maaliskuusta lähtien. Eläimiä testataan yhä monissa muissa tutkimuksissa, kuten rokotteiden, antibioottien ja allergialääkkeiden testauksessa. Myös monia vakavia sairauksia kuten syöpää tutkitaan koe-eläinten avulla.

Saksassa runsasta mediajulkisuutta sai Facebook-päivitys, jossa italialainen, syöpää sairastava nainen kiitti eläinkokeita omasta elämästään. Eläinkokeiden vastustajat vastasivat nuorelle naiselle tappouhkauksin.